Гра у відставку

23.04.2013
Гра у відставку

Опозиційний банер на екранах системи «Рада». Фото Рейтер.

Не зробив діло — теж гуляй сміло. Святкова відпустка Верховної Ради почалася з вечора минулої п’ятниці й триватиме до 14 травня. А в останній день перед відгулами парламент не зміг висловити недовіру Кабміну і відправити його у відставку, як того хотіла опозиція. За відповідний проект постанови проголосували 190 депутатів (за необхідних 226).

Зелені кнопки натиснули 88 депутатів із фракції «Батьківщина» (не голосували М. Мартиненко, А. Павелко, Л. Сергієнко, А. Шевченко, В. Данілов, Д. Дзензерський, С. Фаєрмарк). Від «УДАРу» резолюцію підтримали 35 депутатів із 42 (не голосували Е. Гурвіц, В. Кличко, М. Паламарчук, Ю. Савчук, Я. Дубневич, В. Пинзеник, П. Рябікін). Із Компартії «за» проголосував 21 із 32 депутатів, поза­фракційні — 10 із 32. Фракція «Свобода» голосувала за відставку уряду в повному складі. Жодного голосу не дали «регіонали».

Урядовці прийшли на це засідання усміхненими — знаючи, що голосів для вотуму недовіри не набирається. Хоча їх навряд чи тішило величезне зображення опозиційного плаката, виведене на плазмовий екран системи «Рада»: «Три роки «покращення» — досить! Уряд Януковича—Азарова— у відставку!».

Депутати прослухали звіт Миколи Азарова про «покращення» та доповіді представників опозиції. Керівник фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк поміж закидів на адресу Кабміну навів і такий: кожен новонароджений українець з перших секунд свого життя винен державі 12 тисяч гривень через те, що чинний уряд збільшив обсяг зовнішнього боргу.

Відповідаючи згодом на запитання журналістів, чому не всі депутати «Батьківщини» голосували за резолюцію недовіри Кабміну, Яценюк сказав: «Сьогодні були мобілізовані. Хтось у лікарні, хтось захворів, але вся фракція була в озброєнні. І всі, хто був у парламентській залі, проголосували».

Антагоніст Яценюка в межах фракції — Анатолій Гриценко — того дня написав у «Фейсбуці», що заради єдності в партійних лавах голосує за відставку уряду Азарова, але сенсу в цьому не бачить. «Азаров — ніхто і звати його ніяк. Він сам нічого не вирішує і мало на що впливає. Членів уряду призначив Янукович, і лише йому вони підзвітні. Доки у кріслі Янукович, політика уряду не зміниться. Тож боротьба за відставку уряду Азарова — це не боротьба з режимом, а її імітація», — коментує Грищенко. За його словами, у опозиції немає голосів для відставки Кабміну, тому вона лише декларує завдання, які не спроможна виконати. «Щоб потім сказати: «потерпели очередную победу»? Так вона буде вже четвертою, протягом тижня, після невдач щодо виборів у Києві, пенсійної реформи і декриміналізації статті Тимошенко. Поразки сіють розчарування і недовіру», — свідчить полковник і ставить запитання: «Навіть якби сталося диво і уряд відставили... Хто стане новим Прем’єром? Арбузов? Першим віце–прем’єром? Клюєв? Не бачу сенсу опозиції працювати на кадрові зміни в інтересах цих людей».

«Українцям надали можливість ще раз подумати про долю цього уряду і наше життя при ньому, — говорить у коментарі «УМ» політолог Сергій Таран. — Ніхто й не сподівався, що рішення про відставку уряду буде ухвалено. Але для опозиції важливо показати, що вона може ініціювати якісь рішення і впливати на процедурні питання. Це привернуло увагу до тих політиків, які з тих чи інших причин не голосували за відставку уряду. Зокрема, це частина комуністів, які, розуміючи, що голосів не вистачить, лише продемонстрували опозиційність, і окремих опозиціонерів, котрі не були присутніми під час голосування. Або ці політичні сили не зовсім дисципліновані, або грають свою гру».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Минулої п’ятниці Віктор Янукович підписав деякі закони, ухвалені на «виїзному» засіданні Верховної Ради на вулиці Банковій 4 квітня. Зокрема, Президент затвердив закони: «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо визначення деяких доходів бюджету», про зміни до держбюджету на 2013 рік, «Про приєднання України до Протоколу проти незаконного виготовлення та обігу вогнепальної зброї...».