Телебомба сповільненої дії

17.04.2013
Телебомба сповільненої дії

Ольга Бабiй, керiвник обласного телебачення Прикарпаття.

Наелектризована атмосфера, що встановилася після скандальної сесії Івано–Франківської обласної ради, засідання якої 29 березня несподівано «обірвалося» на звіті гендиректора ОТБ «Галичина» Ольги Бабій, подібна до загрозливого затишшя перед буревієм. Тоді в залі засідань облради при розгляді планового питання «Звіт редакції обласного телебачення «Галичина» несподівано почубилися депутати–демократи, котрі за свободу слова, як декларували неодноразово, готові ледь не на ешафот зійти. У результаті міжфракційної колотнечі (до мордобою, слава Богу, не дійшло) звіт ОТБ залишився без оцінки, а її керівника від зали засідань карета швидкої допомоги доправила до реанімаційного відділення кардіодиспансеру. «Ох, вони й дають!» — потирають руки прикарпатські «регіонали», котрі на Івано–Франківщині, на відміну від Печерських пагорбів, задовольняються роллю політичної меншини. «Може, нашим депутатам «пороблено»?» — дивуються в соцмережах прикарпатці, які активно переймаються долею місцевої «першої кнопки».

 

Що ж то було?

Звіт голови постійної комісії з питань національного та духовного розвитку, культури, засобів масової інформації, книговидання і свободи слова, гендиректора «Галичини» Ольги Бабій на вже згадуваній сесії депутати відразу взялися оцінювати за стандартами сумнозвісних лебедя, рака й щуки. «Нашоукраїнець» Петро Шкутяк запропонував визнати роботу колеги задовільною та поставити питання на поіменне голосування. Представник найпотужнішої в облраді фракції ВО «Свобода» Василь Попович, навпаки, наполіг (мабуть, iз метою конспірації) на таємному волевиявленні. Найрадикальнішу позицію озвучив депутат від ВО «Батьківщина» Василь Артим, який запропонував визнати роботу Ольги Бабій незадовільною та звільнити її із займаної посади.

Конструктивного обговорення діяльності впливового на Прикарпатті медіа–ресурсу тоді так і не відбулося. Власне, воно навряд чи й планувалося. Ще напередодні з кулуарів обласної ради просочилася інформація про високу вірогідність звільнення одного з ініціаторів створення обласного телебачення «Галичина» й незмінного — впродовж 22 років — гендиректора Ольги Бабій. Серед її «слабких» позицій конкуренти називали «старосвітську» творчу модель ОТБ й непомірно високу оплату праці, яка разом із пенсійним забезпеченням нібито в десятки разів перевищує скромні доходи решти колективу — тележурналістів та технічних працівників. Не менш інтригуючими були й версії щодо наступників пані Ольги. Найчастіше втаємничені називали прізвища двох депутатів облради, фахових журналістів БЮТівця Василя Артима та «свободівця» Ярослава Ткачівського. Пікантності ситуації додавав той факт, що обидва претенденти входили до робочої групи, яка й готувала питання звіту редакції ОТБ до розгляду на сесії.

Противники й прихильники звільнення панi Бабій після звіту продовжили з’ясовувати стосунки у гірших традиціях Верховної Ради — штовханиною, блокуванням трибуни, безплідними нарадами голів фракцій. Як наслідок, у голосуванні відмовилися брати участь депутати від інших фракцій облради, насамперед «Нашої України». У решти забракло кворуму щось вирішувати. Питання, що так збурило суспільно–політичну ситуацію в області, зависло в повітрі.

Глас народу

На скандальну депутатську метушню довкола ОТБ «Галичина» публічно відгукнулося дуже мало місцевих політиків. Вочевидь тому, що більшість із них або належать до двох домінуючих в обласній раді політсил, або симпатизують їм. А декому з інакомислячих демократів, напевне, не з руки було смикати за вуса «свободівського» тигра — володаря прикарпатського політикуму.

Зате події 29 березня «зірвали» інтернет. Оцінки діяльності телебачення «Галичина» та її керівника — від «дуже добре» до «дуже погано». І це — нормальна реакція на телепродукт, зроблений в умовах, далеких від столичних можливостей. Та при цьому мало хто з народних експертів висловив підтримку «демократичній більшості» облради, котра взялася вирішувати долю відомої в краю людини методами «регіоналів».

Реакція журналістського середовища виявилася більш прогнозованою. Спершу, «стривожений черговим проявом нездорових стосунків між органами місцевого самоврядування Прикарпаття та комунальними ЗМІ», по гарячих слідах виступив секретаріат Івано–Франківської обласної організації Національної спілки журналістів України. «На жаль, — ідеться в його заяві, — як підготовка цього питання, так і сам хід його обговорення під час сесії вказують, що обласна рада дала себе вплутати в інтриги. Як претендування деяких амбітних депутатів на редакторські посади, так і намагання окремих партійних структур взяти головні комунальні ЗМІ області під свій контроль, свідчать про неадекватне розуміння частиною депутатського корпусу Івано–Франківщини сучасних тенденцій в інформаційній сфері... Це шлях у нестабільність».

Більше часу, аби оговтатися, знадобилося «галичанам»–телевізійникам, котрі оприлюднили свою консолідовану позицію 10 квітня. Передусім вони обурюються процедурою розгляду питання на сесії, за якої «депутати відмовлялися від відкритого голосування за пропозицію В. Артима визнати роботу керівника ОТБ «Галичина» незадовільною, не поставивши перед цим жодного запитання до О. Бабій і не вказавши на недоліки у її роботі». «Наш колектив, — зазначено у зверненні до громадськості краю та депутатів, — заявляє про незгоду з такими висновками, упере­дженість, особисту зацікавленість ініціаторів посіяти нездорові прояви в колективі... Ми підтримуємо свого керівника, заявляємо про нашу згуртованість, творчу спроможність, нові задуми і плани».

Що далі?

«Мені важко сказати, чим усе це закінчиться, — зізналася «УМ» Ольга Бабій, котра ще перебуває на стаціонарному лікуванні. — Такого «наїзду» на керівника засобу масової інформації за всі роки незалежності України на Прикарпатті й пригадати важко. Та утримаюся від подальших коментарів, нехай своє слово кажуть колеги–журналісти та громадськість».

Як відбувається перегрупування сил у стані опонентів пані Ольги, цікавлюся в ініціатора незадовільної оцінки її діяльності на посаді гендиректора «Галичини», депутата Василя Артима. «Це питання стоїть на порядку денному сесії обласної ради і до нього хоч–не–хоч треба буде повертатися, — відповів він. — Нам усім треба відкинути емоції і розглядати ситуацію, що склалася, винятково в площині здорового глузду. Крім того, як на мене, варто зробити паузу на певний час, залучити незалежних експертів, опитати наших краян та отримати об’єктивні відповіді на важливі запитання: чи задовольняє їх діяльність ОТБ «Галичина» і чи спроможний нинішній керівник дати нові імпульси для творчого зростання колективу? Зрештою, треба розуміти, що крісло керівника комунального ЗМІ — це не монарший трон».

Отже, сторони резонансного конфлікту, готуючись до чергового протистояння, чітко означили позиції. Дивно, що дотепер не спромігся з цього приводу подати голос партійний генералітет, який міг би вмить остудити запал бійців спільного демократичного фронту або спрямувати його у більш продуктивне русло.