Дати шанс Лізі Рябкіній

12.04.2013
Дати шанс Лізі Рябкіній

Пристрасті фіналу ЧС–2013: американка Аманда Кессель проривається до воріт збірної Канади на спині. Фото Рейтер.

Хоча багато хто ніяк не може звикнутися з думкою, що в хокей можуть грати не лише «справжні мужчини», а й слабка половина людства, Міжнародна федерація хокею на льоду (ІІХФ) провела вже 15–й чемпіонат світу серед жінок. Турнір восьми збірних вищого дивізіону відбувався в Оттаві — столиці Канади, і вп’яте світове «золото» здобула команда США. У фінальному матчі позавчора за київським часом американки перемогли одвічних опоненток — канадійок. Що цікаво, за всі роки проведення жіночих ЧС у головному матчі турніру зустрічалися лише ці дві команди.

Як неважко порахувати, за кількістю здобутого «золота» наразі подвійну перевагу має збірна Канади, хоча в останні п’ять років представниці Країни Кленового Листя лише одного разу сходили на найвищу сходинку п’єдесталу. Зробили вони це минулого року, причому — на території суперника. «Для мене це — реванш. Канадійки принизили нас, коли торік на нашому ж майданчику завдали нам поразки. Тож виграти «золото» в Канаді — це неймовірно», — зізналася авторка переможної шайби у фіналі–2013, американка Аманда Кессель.

«Бронзу» в поєдинку зі збірною Фінляндії вибороли росіянки, повторивши своє перше досягнення 12–річної давнини. «Ми розуміли, що думати про медалі вищої якості немає сенсу. Жіночий хокей у Північній Америці розвивається давно й успішно, тому перебуває на недосяжному рівні як для нас, так і для інших європейських збірних. Дівчата заслужили бронзову нагороду», — сказав генеральний менеджер жіночої збірної Росії Олексій Яшин. Відомий у недалекому минулому енхаелівець, він сподівається, що жіночий хокей Росії невдовзі наздожене за рівнем гри північноамериканок.

У вищому дивізіоні також змагалися шведки, швейцарки, німкені й чешки. Зараз тривають турніри в дивізіонах ІА (тут лідирують японки) та ІВ (господарки–француженки, причому в цій пульці грає навіть збірна КНДР). У дивізіоні ІІА в Новій Зеландії борються наші сусідки–полячки, а лідирує команда Італії. Є ще підрозділи ІІВ і навіть ще нижча кваліфікаційна пулька з болгарками, ірландками й туркенями. Станом на 2013 рік у різних світових першостях змагаються 35 збірних.

А на якому рівні жіночий хокей в Україні? Відповідаємо — його просто немає. У національній федерації хокею «УМ» пояснили, що на початку 1990–х років у нас була жіноча збірна, яка навіть виступала на міжнародних змаганнях. Проте нині формувати команду немає з кого. По всій Україні можна нарахувати лише 15 дівчаток, які разом із хлопцями займаються в хокейних секціях ДЮСШ.

Пригадується, як років шість–сім тому в Україні звучало ім’я харків’янки Лізи Рябкіної, котра на рівні з чоловіками грала в чемпіонаті України. Проте на батьківщині вона так і не дочекалася становлення жіночого хокею, й от уже кілька років Рябкіна живе та тренується в США, навчається в Гарварді. Дівчина не проти зіграти під синьо–жовтим прапором, але наразі — зась.

«Чим ми гірші хоча б за сусідок із Росії та Польщі?» — по­ставив запитання перед виконкомом ФХУ президент федерації Анатолій Брезвін. І дав розпорядження спортивним школам з нового навчального року набирати в хокейні секції дівчат.

Додамо, що розвиток жіночого хокею — одна з вимог ІІХФ. Як не крути, а жіноча «шайба» представлена в олімпійській програмі.

 

ТАБЛО

Жінки. Чемпіонат світу (Оттава). Півфінали. США — Фінляндія — 3:0, Канада — Росія — 8:1.

Матч за 5–те місце. Швейцарія – Німеччина – 3:5.

За 3–тє місце. Росія — Фінляндія — 2:0.

Фінал. Канада — США — 2:3 (1:0, 1:2, 0:1).

* * *

НХЛ. «Нью–Джерсі» — «Бостон» — 4:5 (Понікаровський «НД» — «0», 2 кидки, 9:37).

 

ОБСТАВИНА

У провалі жіночого хокею в Україні є й такий нюанс, із розряду темних історій, які не хотілося б особливо ворушити. У харківській школі «Дружба–78» із хлопцями та дівчатами працював відомий тренер Іван Правилов. В архівах інтернету можна знайти матеріали місцевих видань приблизно за 2006 рік, коли дівоча команда отримала певну перспективу, і журналісти малювали райдужні картини участі українських хокеїсток в Олімпіаді–2014. Але згодом Правилова звинуватили в педофілії, і торік він повісився в камері американської тюрми...