З милості Януковича

09.04.2013
З милості Януковича

Не інакше як фантастичною новиною вважають відомі політики ЄС помилування Президентом Віктором Януковичем екс–глави МВС Юрія Луценка після 27,5 місяця «відсидки». Кадри, на яких засуджений до чотирьох років «колючки» колишній головний міліціонер позавчора вранці радів достроковому звільненню у вишиванці разом із дружиною та соратниками, не залишили байдужими не лише вітчизняних політиків і журналістів, а й закордонних експертів. Учора ж помилуваний Юрій Віталійович уже зустрічався з послами ЄС та США — Яном Томбінським та Джоном Тефтом, а також приймав численні вітання по телефону від відомих європейських політиків. Луценко наголошує: влада не висувала йому жодних умов перед звільненням. Тим більше що, за його словами, з Януковичем він не спілкується з 2009 року. Відпочивши у колі родини та підлікувавшись у приватній лікарні, самому Луценку вочевидь доведеться розриватися між Європейським судом з прав людини (де він планує домагатися повної реабілітації свого імені та скасування двох вироків вітчизняної Феміди) та опозиційними майданчиками в Україні (адже про бажання вести боротьбу з режимом він неодноразово заявляв за ґратами). Чи додасть присутність Луценка масовості поки що не чисельним мітингам «Батьківщини», «УДАРу» та «Свободи», побачимо вже невдовзі.

 

Безумовно, влада вирішила долю колишнього польового командира Майдану за найзручнішим для себе сценарієм. Але вочевидь сам Луценко не очікував, що цей сценарій буде реалізовано так блискавично, лише за кілька днів. На минулому тижні суд відмовив екс–міністру в касаційній скарзі по його першій справі, оголошення рішення суду по другій касації заплановано на завтра, але воно нічого не вирішує (по другій справі Луценка засуджено до двох років позбавлення волі, які він уже «відсидів»), тож цілком вірогідно, що цю скаргу Феміда може задовольнити.

Не чекаючи цього рішення, минулої п’ятниці уповноважений ВР iз прав людини Валерія Лутковська звернулася до Президента Віктора Януковича з проханням про помилування Юрія Луценка (сам лідер «Народної самооборони» та його рідні раніше відмовилися просити главу держави про помилування). Причини — погіршення здоров’я та фактичне відбуття більшої частини призначеного судом покарання. Того ж дня глава держави звернувся до Комісії при Президентi у питаннях помилування з проханням невідкладно розглянути звернення омбудсмана Лутковської. І вже в суботу комісія рекомендувала Президенту помилувати Луценка та ще п’ять засуджених, серед яких був і екс–міністр екології та навколишнього середовища Георгій Філіпчук. Після автографа Януковича Луценко вже наступного дня вийшов на свободу — змарнiлий, але у вишиванцi. За воротами колонiї №91 в Макошинi його зустрiли рiднi та численнi соратники.

Такий крок Президента «регіонали» вважають «дуже благородним», а експерти додають, що він демонструє, що Янукович не боїться опозиції, яка того ж дня проводила мітинг у Києві. Мовляв, можна було підписати указ про помилування не у вихідний день, а в робочий. І тоді вільний Луценко не зміг би привітати телефоном учасників опозиційного мітингу. Сам екс–міністр каже, що на волі опинився «головний оптиміст країни», у якого немає президентських амбіцій на 2015 рік (припустимо до тих пір, доки не скасовано дві його судимості. — Авт.) і який готовий підтримати кандидата від опозиції на цей пост. «Я буду на вулиці, я буду серед людей, і буду робити все, щоб Україна повернулася на шлях демократії, не претендуючи ні на яку політичну формалізовану роль у цій компанії», — говорить екс–міністр.

Хоч би як там не було, але фактор Луценка може сплутати карти окремим опозиційним вождям, які зараз не втомлюються вітати його на волі. Якщо йому не вдасться у найближчі півтора року з гаком позбутися судимостей через Страсбург, усе залежатиме від того, кого цей реально постраждалий від влади опозиціонер разом із подругою по нещастю Юлією Тимошенко підтримають на президентських перегонах. До речі, Юрій Віталійович вже бажає якнайшвидше домовитися з пенітенціаріями про побачення з Юлією Володимирівною.

Помилування Луценка також є козирем влади у грі з Євросоюзом. Політологи Володимир Фесенко і Вадим Карасьов вважають, що для відносин України з ЄС звільнення екс–міністра є важливим позитивним сигналом на шляху до підписання Угоди про асоціацію. «З точки зору Європи звільнення Луценка можна назвати позитивною інформаційною «бомбою», особливо на тлі скепсису, розчарування щодо української влади, яке домінувало в Європі останні кілька тижнів», — каже Карасьов.

І справді, у Європі вже дякують як Президенту Януковичу за «цей прогрес», так і колишнім європейським посланцям Коксу та Кваснєвському за зусилля їхньої комісії у цій справі. Мовляв, тепер би i Юлію Тимошенко звільнити не завадило. Окремі представники української влади поки що м’яко натякають, що сподіватися ще й на такий «подарунок» європейцям не варто.

 

ФЕЙСБУК–ЦИТАТИ

Володимир Ар’єв,
депутат від «Батьківщини»:

— Чудова новина на Благовіщення! Юра Луценко на свободі! Наступний етап — позов до Європейського суду з прав людини, де будемо доводити що звинувачення проти нього були безпідставні й вигадані.

Роман Шрайк,
редактор інтернет–видання «Дурдом», громадський активіст:

— Європейці таки дотиснули Януковича. Луценко виходить героєм. Він відмовився підписувати прохання про помилування, хоча тиск був вагомим. Тож Януковичу довелося помилувати невинного самостійно.

Я знаю, що Луценкові доведеться кілька місяців лікуватися. Але рано чи пізно він зможе цілковито присвятити себе Україні. Його місія — в тому, щоб об’єднати всіх, хто проти авторитаризму, а не знаходити спільну мову з парламентською опозицією.

Ірина Геращенко,
депутатка від «Батьківщини»:

— Юру посадили як ворога, а не злодія. Він витримав цей іспит більш ніж гідно і провів величезну роботу над собою. Ті ж, хто його садив, щоб принизити і знищити, — просто нікчемні пігмеї, які падають від яйця. Луценко відтепер підключиться до справи визволення Юлі, до діалогу із Заходом і мобілізуючої роботи із суспільством — це 100000 відсотків. А те, що йому не закриють рота, — очевидно так само, як і те, що весна все одно настане. Я сьогодні одягла помаранчевий светр під куртку — не так під погоду, як під настрій.

 

СПРАВА ТИМОШЕНКО

Януковича просять зробити з Юлею так, як із Луценком

Захисники Тимошенко просять Віктора Януковича звільнити їхню підзахисну з ув’язнення слідом за Луценком. «Зважаючи на те, що відбулося 7 квітня, а саме — помилування Юрія Луценка, захист Юлії Тимошенко звертається до Президента з проханням про звільнення Юлії Тимошенко», — сказав учора на брифінгу народний депутат від ВО «Батьківщина», один із захисників екс–Прем’єрки Андрій Кожем’якін.

Водночас ані він, ані інший захисник Сергій Власенко не уточнили юридичного механізму, як це має відбутися. «Юридичних варіантів — мільйон», — лише зазначив Власенко, додавши, що для його підзахисної важливо домогтися «повної політичної і юридичної реабілітації».

Тим часом чергове судове засідання у справі про вбивство Щербаня, в якій фігурує Тимошенко, перенесено на 16 квітня у зв’язку з хворобою слідчого судді Оксани Царевич. Учора мав відбутися допит колишнього керівника корпорації «ІСД» Віталія Гайдука. Минулого тижня у суді допитували іншого голову «ІСД» — Сергія Таруту.