І фонду нічим не допомогли...

09.04.2013
І фонду нічим не допомогли...

Українськi пенсiонерки хоч як намагалися, але не змогли врятувати Пенсiйний фонд. Фото з архiву «УМ».

Влада, схоже, не знає, у який бік їй варто «закручувати» нині так звану пенсійну реформу, яка вже майже півтора року переможно крокує державою. Задля подолання дефіциту Пенсійного фонду уряд Миколи Азарова, як відомо, пішов на непопулярний крок, підвищивши пенсійний вік у жінок із 55 до 60 років та реалізував ще цілу низку подібних ініціатив. Але попри всі рожеві сподівання ефекту від цього не отримав. Торік — замість очікуваного плюса — дефіцит фонду зріс на 9 млрд. гривень.

Смішно, але проти урядового варіанта реформи нині виступає навіть член цього уряду, міністр соціальної політики Наталія Королевська. «Я вважаю, що пенсійна реформа неефективна. Підвищення пенсійного віку для жінок iз 55 років до 60, крім негативних наслідків, ні до чого не призвело», — нещодавно заявила вона. За словами чиновниці, дефіцит фонду, за підсумками 2012 року, сягнув 27,2 млрд. грн. Нинішнього ж року очікується цифра 21,8 млрд. грн, але песимістично налаштовані експерти вважають, що буде більше. Бачення Королевської, що робити в такій ситуації, аналітиків трохи дивує. «Ми створюємо робочу групу для зміни підходів у роботі Пенсійного фонду», — сказала Королевська.

«Це свідчить, що вона просто не знає, що робити далі», — вважає екс–заступник міністра праці Павло Розенко. За словами експерта, проблема не у видатках Пенсійного фонду, а у його фінансуванні. Яке можливе лише за умов зростання економіки. І непопулярні кроки стали, по–суті, вистрілом у порожнечу. Адже бізнес, який, по суті, має фінансувати фонд стараннями влади опинився у шпагаті. З одного боку, половина його працює у тіні і взагалі не сплачує внесків. Інша ж частина завдяки «реформаторам» змушена платити необґрунтовано високі ставки єдиного соціального внеску. Закручування гайок у цьому напрямi призводить лише до ще більшої диспропорції.

Питання, куди рухатися далі, виявилося складнішим, ніж очікували. Так, декларуючи готовність піти на поступку жінкам і знову зменшити пенсійний вік, представники комуністів та опозиції мають зовсім інші погляди на сам хід реформи. «Одним iз головних пунктів моєї передвибор­чої програми було повернення пенсійного віку жінок до 55 років, і це завдання для мене є одним iз пріоритетних. Я не буду повторюватися і говорити про недоліки пенсійної реформи, бо це сьогодні відомо всім, — заявив народний депутат Степан Івахів. — Проте не багато людей знають, що у Верховній Раді зареєстровано кілька законопроектів про скасування нелюдської пенсійної реформи. Найбільш професійним iз цих законопроектів є проект представниці «Батьківщини» Людмили Денисової, який буде винесено на розгляд Верховної Ради вже на цьо­му тижні і який підтримаю я та позафракційні депутати з Волині».

Коментуючи гучні заяви своїх колег про те, що, не підтримавши проект комуністів, депутати зрадили своїх виборців, Степан Івахів сказав: «Я не хочу давати оцінку заявам колег, бо я не розумію, чому вони роблять такі заяви. Але я також не розумію, як люди, які називають себе національно свідомими патріотами, можуть голосувати за абсолютно популістський проект закону комуністів. Бо саме комуністи постійно обзивають їх фашистами. Саме комуністи не підтримали постанову про Голодомор і не вшанували хвилиною мовчання пам’ять мільйонів загиблих українців. І це в той час, коли днями має бути розглянутий законопроект від їхнiх колег iз «Батьківщини». Я лише маю надію, що в них вистачить свідомості проголосувати за ґрунтовний проект закону Людмили Денисової, а не вестись на політичні провокації комуністів».

Марія ГОЛИЦЬКА,
Юрій ПАТИКІВСЬКИЙ