Еліксир життя

04.04.2013
Еліксир життя

Така «жива» добавка до їжі відновлює сили і омолоджує організм. Фото з сайта rassvetnaja.ru.

І навіть зморшки «поховалися»

Киянка Марія Влащенко другий рік збагачує свій раціон пророщеним зерном пшениці. «Якось відчула, що болять очі, зір став слабшати, — розповідає жінка. — Окуліст пояснив мої проблеми віковими змінами, порадив підібрати окуляри. Але зайти в магазин оптики часу, як завжди, бракувало. Якось випадково натрапила на статтю в журналі про користь пророщеного зерна. Там просто фантастичні історії тих, кому такі природні «ліки» допомогли. Спершу відмахнулася — коли тим займатися. Але потім сказала собі: часу не буде ніколи, якщо сама його не знайду».

Марія Василівна почала пророщувати зерно навесні. Звечора розкладала на підвіконні зернята, накривала вологим рушником. Пророщене за добу–дві перебирала, молола у кавомолці і додавала до каші. Каже — зміни у самопочутті відчула через місяць. «Після зими завжди почувалася кволою, через сонливість важко було зосередитися. А тут і чоловік здивувався, що вже не нарікаю на погоду. Вранці бадьора, настрій поліпшився, а ввечері не падаю з ніг, як завше», — сміється жінка. Та найголовніше — відновився зір. Не відразу — через три місяці, коли Марія Василівна таки завітала до окуліста, лікар здивовано розвів руками: чим можу допомогти? «Виявляється, окуляри вже не потрібні, — радіє 52–річна жінка. — І очі після читання не болять. Помітила, що й волосся стало густішим, шкіра чиста, навіть зморшки «поховалися». Приємно чути, що виглядаю молодшою за свій вік».

— Паростки злаків справді мають дуже позитивний вплив на організм, — пояснює київський лікар–терапевт Алла Таран. — Є багато науково підтверджених випадків, що така «жива» добавка до їжі поліпшує роботу шлунково–кишкового тракту, печінки, серця. Також відновлюється гострота зору, загоюються рани. Пророщене зерно в раціоні збагачує кров киснем, підвищує витривалість організму до холоду та кисневої недостатності.

За спостереженням лікарів, регулярне вживання пророщених зернових гоїть запальні процеси і гасить вогнища інфекції. Трапляються навіть випадки розсмоктування новоутворень — доброякісних пухлин, поліпів, фіброміом. «Живі» злаки виводять з організму продукти розпаду, отрути, зайвий холестерин, підвищують імунітет. І таким чином сприяють активному довголіттю. Один із засновників біоенергетики, лауреат Нобелівської премії Альберт Сен–Дьєрді, так описав чудодійні властивості паростків пшениці: «Я з дитинства був слабким і хворобливим. Безперервні застуди, загострення гастриту допікали мені все життя. Але відтоді, як щодня з’їдаю порцію паростків, я перестав хворіти. Це — вражаюче!». Цікаво, що вчений почав вживати їх на 70–му році життя.

Фантастичні «прибиральники» організму

Цілющі властивості пророслої пшениці були відомі з давніх–давен. Наші предки називали її еліксиром життя і застосовували як омолоджувальний засіб. У чому ж секрет диво–еліксиру?

Рослини та плоди достигають під благодатними променями сонця, поглинаючи його енергію. Насіння і зерна накопичують її і щедро діляться нею, наповнюючи нас цілющою силою. При проростанні зерна білки, жири і вуглеводи розпадаються, утворюючи легко засвоювані цукри, жирні кислоти, амінокислоти і вітаміни. Коли зерно проростає, в ньому збільшується вміст вітаміну Е, дуже важливого для людей літнього віку, наголошують лікарі. Цей вітамін активізує життєдіяльність організму і сповільнює процеси старіння, зокрема, за рахунок здатності нейтралізувати вільні радикали, які ушкоджують клітини. У пророслих зернах пшениці вітаміну Е 20–25 міліграмів на 100 г ваги, тоді як у непророслому зерні всього 6–7 міліграмів, а в чорному хлібі — 2, білому — 1,4.

— Те, що відбувається із зерном під час проростання, можна порівняти із змінами в організмі вагітної жінки, — каже столичний фахівець зі здорового харчування Валерій Щиглій. — Природа потурбувалася, щоб малюка, який з’явився на світ, мама годувала корисним і поживним молоком. Те саме — із зерном, яке, як і мама, віддає все найкорисніше для свого паростка.

Пан Валерій називає проростки пшениці «прибиральниками» — вони «розбирають» небезпечні для життя звалища в організмі, забезпечуючи природну чистоту. Лікар каже, що у проростках пшениці і жита багато мінеральних речовин, саме вони допомагають легше переносити наслідки стресів, поліпшують стан шкіри і волосся, підтримують організм при захворюваннях шлунково–кишкового тракту. І найголовніше — уповільнюють процес старіння.

Головне — без пестицидів

Насамперед — будьте обережні, обираючи зерно для пророщування. Адже насіння може бути оброблене пестицидами, які згубно впливають на організм. Тож упевніться, що зерно чисте. Потім промийте холодною водою 50–100 г зерен пшениці або інших злаків (це добова норма для однієї людини, але починати краще з меншої кількості). Зерна, що спливли, слід викинути — вони не проростуть. Засипте зерно в плоский скляний або фарфоровий посуд шаром не більш ніж 2 см задля рівномірного проростання. Накрийте марлею, залийте водою кімнатної температури до верхнього рівня зерна. Далі поставте в тепле затемнене місце і стежте, аби в товщі зерна зберігалася волога, перемішайте їх для рівномірного змочування водою.

Пророщувати зерна рекомендують до 1—3 мм. Це відбувається за одну–дві доби, залежно від температури повітря та якості насіння. Можна вживати зерна з паростками і просто набряклі. Дієтологи вважають, що паростки краще їсти на сніданок. Присмачуйте їх медом і фруктами, або додавайте у каші, салати, десерти.

 

ВАЖЛИВО

Лікарі категорично не радять вживати пророщене зерно людям, які мають алергію на злаки, гастрит у стадії загострення, а також виразку шлунка. Вводити в раціон зерно з паростками слід поступово, доводячи до жмені в день. Якщо після прийому зерна у вас виникають больові відчуття в животі, не лякайтеся: це клітковина взялася «чистити» організм. Однак якщо біль не минає — краще припинити «терапію» і порадитися з лікарем.

 

ДО РЕЧІ

Пророщувати і додавати в раціон можна не лише пшеницю, а й жито, овес, гречку, бобові культури, ячмінь, лущений соняшник, кукурудзу і навіть арахіс. Головне — визначитись, на що спрямовуємо «терапію паростками». Пророщена гречка підвищує рівень гемоглобіну, зміцнює капіляри і стінки кровоносних судин. Отже, особливо корисна при цукровому діабеті, анемії, хворобах серця і гіпертонії, при хронічних стресах і застудних захворюваннях. Проростки вівса помічні при проблемах з легенями і органами травлення. Пророслий соняшник нормалізує в організмі кислотно–лужний баланс.

Ростки сочевиці стимулюють кровотворення, тому така їжа корисна при анемії і втраті крові. У проростках сої — повний набір амінокислот, необхідних людині. Це хороший засіб профілактики проти утворення каменів у жовчному міхурі. Проростки сої також зменшують здатність крові згущуватися і позбавляють від надлишків холестерину.

До речі, у проростках бобів білка не менше, ніж у м’ясі. Цінності додає те, що їх можна швидко приготувати. Це збереже від руйнування вітаміни й інші корисні речовини. Достатньо 3–7 хвилин прокип’ятити їх або просто додати в суп, що доварюється.