П’яний і з собакою — нам не міністр!

04.04.2013
П’яний і з собакою — нам не міністр!

Прем’єр–мiнiстр Микола Азаров: «Пам’ятайте про дрес–код, колеги, i головне — жодного алкоголю!» Фото УНІАН.

Сьогодні, коли після «падіння Кіпру» економічна криза у світі набуває нових обертів і нового вигляду, головною інтригою діяльності українського уряду є зовсім інше питання: чи пощастить комусь із опозиціонерів прорватися на його засідання, чи ні... Минулого тижня, як ми пам’ятаємо, Прем’єр–міністр мужньою чоловічою фразою «Я беру відповідальність на себе» наказав охороні вигнати з зали депутата–«ударівця». Але завзяті опозиціонери не здалися — вчора свій десант до Будинку уряду відрядила «Свобода».

 

«Пустіть, ми від Януковича...»

Як передбачалося у кулуарах уряду, гнів сивочолого Прем’єра мав стати останньою краплею його лояльності до запрошених опозиціонерів. Адже у нападі люті Микола Азаров сказав: віднині вхід до зали засідань усім, хто не має запрошення, відбуватиметься лише за особистим дозволом самого Прем’єра. Можливо, так би воно й сталося, але у конфлікт «Азаров проти опозиції» несподівано втрутився добрий Президент Віктор Янукович. Який, несподівано для Миколи Яновича, став на бік опозиції і м’яко попросив старого партійного соратника бути трохи люб’язнішим до своїх опонентів.

Тож замість вишколеної охорони Ігоря Мірошниченка з товаришами–однопартійцями зустрічали спеціально поставлені для гостей стільці. Щоправда, біля дверей, але це вже таке... Втім Прем’єр не був би собою, якби почав пасувати у нерівній боротьбі з опозиційними ордами. І тому він видав нові правила відвідування Кабінету Міністрів. За ними, до зали засідань не зможуть потрапити особи напідпитку, озброєні пістолетами, газовими балончиками та аудіо–відеотехнікою, а також iз валізами, сумками і великими господарськими пакетами в руках. Категорично заборонено заходити в урядовий будинок також із собакою. Ну й, нарешті, щиглем в опозиційний ніс має стати пункт, який прямо забороняє вхід до Будинку уряду з плакатами, транспарантами, мегафонами та іншими предметами, які можуть заважати діяльності урядовців. Тож, треба вважати, якщо на плакаті буде написано: «Хай живе і процвітає Прем’єр–міністр України!» — то охорона може зробити виняток із суворих правил.

Самі ж члени партії «Свобода» у поясненнях щодо своєї ролі у діалозі міністрів оригінальними не були. Мовляв, прийшли, аби контролювати, як працює уряд. А особливо, що саме він має на увазі під питаннями, що містять гриф «Таємно».

Слизький шлях Європи

Прем’єр, зрозумівши, що йому ніяк не вдається позбутися опозиційних очей, які кровожерно стежать за кожним його рухом, трохи нервував. «Світовий банк і міжнародні рейтингові агентства щойно погіршили прогноз розвитку економіки Єврозони у 2013 році до –0,5%», — розпочав він із мінорної ноти, та одразу знайшов пояснення, чому справи у нашій державі йдуть не так, як раніше обіцяла влада, — ми ж таки частинка європейського світу! А судячи з подальших месиджів Миколи Яновича, далі краще не буде.

По–перше, знову ж таки винна Європа, яка у боротьбі з кризою один за одним відкидає тези вільного ринку — ті самі, на які звик орієнтуватися у своїй діяльності наш Микола Янович. «Під великим тиском Кіпр був змушений піти на конфіскацію приватних заощаджень та коштів приватних компаній у банках. І це не єдиний приклад для країн ЄС. Подібні заходи вживали у Греції, Ірландії, Іспанії, — почав перелічувати больові точки Прем’єр, майстерно, у стилі хічкоківського саспенсу, згущуючи фарби. — Багато аналітиків вважають, що це «розвідка боєм» для продовження таких же дій в інших країнах, які кредитори вважають проблемними». Іншими словами, українського Прем’єра вкрай непокоїть, що держави «забувають» про принципи і правила вільної торгівлі та запроваджують обмежувальні й протекціоністські заходи, щоб утримати на плаву власну економіку.

Звідси він робить практично геніальний висновок: «Це викликає великі питання до тих теоретиків, які проповідують сліпе наслідування моделей так званих «успішних економік». Іншими словами, орієнтуватися на прозорі моделі економіки європейського типу Микола Янович не дуже й хоче. А й справді, навіщо нам наслідувати якусь Європу, яка починає «безпредєльнічати», якщо серед наших потенційних друзів є країни, що «безпредєльнічають» давно, професійно і на державному рівні?! Вголос про Митний союз Прем’єр, щоправда, не сказав, але між рядками ця теза читалася виразно. Тим паче що «Окремі європейські країни отримують астрономічні кредити, допомоги, але не здатні відновити свою економіку. Вони ідуть навіть на зниження досягнутого рівня життя. Безробіття в окремих країнах Єврозони сягнуло 25% працездатного населення і 50% серед молоді»...

Економіка псується із Заходу

За таких умов, коли необлаштована Європа так і гляди вставляє палиці у колеса модернового «регіонального» воза, Микола Янович не дивується, що інвестиції до нашої квітучої країни різко знижуються. При цьому статистика, яку навів Прем’єр, не враховує кіпрських викрутасів! І це незважаючи на всі зусилля безпосереднього його, Прем’єр–міністра, ці грошики таки отримати. «З перших днів роботи нашої команди ми надавали особливої уваги створенню сприятливого інвестиційного й бізнес–клімату», — зізнався він щиро.

Утiм статистика, яку навів сам Азаров, показує: нічого у його команди не вийшло! «На початок 2012 р. промисловість отримала 31% прямих іноземних інвестицій проти 54% у 2002 році», — зізнався Прем’єр. Утiм певні економічні нюанси Микола Янович усе ж таки відстежив. «Втричі збільшилась частка інвестицій у фінансову діяльність та операції з нерухомим майном: відповідно, до 33% та 11% проти 8% та 4%», — повідомив він. Зростання, хоча й невелике, але може свідчити, що певні процеси у сфері нерухомості та у фінансовому секторі таки відбуваються. Та тішитися цьому ще зарано.

І ось чому. «А що у наших умовах означає збільшення інвестицій у фінансовий сектор? Зростання споживчого кредитування. А куди спрямується підживлений кредитами попит? Вітчизняна промисловість ще не випустила товари, а гроші, як кажуть, уже на руках. Отже, більша частина кредитів спрямовувалась на придбання іноземних товарів (насамперед, автомобілів, побутової техніки тощо) й зміцнювала тим самим позиції закордонних виробників на внутрішньому ринку України, паралельно пригнічуючи власне виробництво», — такої самокритики від Прем’єра ми не чули вже давно. Утiм визнанням своїх помилок ця теза чомусь не стала. Прем’єр уперто не бажає визнавати проблеми в економіці України своїми прорахунками.

«Ось чому на перший план ми поставили створення умов і стимулів для більшої економічної свободи виробників», — сказав Микола Янович так, ніби він зайняв місце Прем’єра вчора вранці, а не у 2010 році. Так само дивують Азарова проблеми із виділенням землі для будівництва. «При цьому хочу акцентувати вашу увагу на тому, що у нас склалась абсолютно неприйнятна «черезполосиця» у цьому питанні. Тобто, коли в одних регіонах з дозволами густо, в інших — пусто», — повідомив Прем’єр.

 

НАША ВІДПОВІДЬ

Купували і будемо купувати!

Микола Азаров учора дав розгорнуту і дуже яскраву відповідь керівництву російського «Газпрому». Нагадаємо, днями очільники газового монополіста у прямому ефірі висловили припущення, що схема, за якою російський газ надходить до України через Європу (тепер і через Угорщину) — дуже схожа на шахрайство. Вслід за паливним міністром Едуардом Ставицьким, який сказав, що, продаючи товар, не варто цікавитися, як покупець його використовуватиме, своє слово додав і Прем’єр. «Це без перебільшення надзвичайно важлива подія. Справжній прорив у напрямi енергетичної незалежності України, — пафосно почав він, показуючи «кузькіну мать» «Газпрому». — Також ми з моїм угорським колегою, прем’єром Віктором Орбаном домовились про розробку ще кількох додаткових напрямків транспортування вуглеводнів. Існуючі можливості дозволяють імпортувати принаймні два мільярди кубометрів на рік, але, за розрахунками експертів, ці потужності можна збільшити в п’ять разів — до 10 млрд. кубометрів». І чиїсь думки про «шахрайство» — не більше, ніж просто домисли!