«Не просто відтинок — після Масляної до Великодня...»

19.03.2013
«Не просто відтинок — після Масляної до Великодня...»

Страви з овочів і свіжа городина та фрукти — незамінні продукти під час посту. Фото з сайта malinalife.ru.

Цього тижня православні християни входять у Великий піст, який вважається найсуворішим. Тож багатьох турбує питання — як правильно харчуватися, аби за ці понад 40 днів і канонів не порушити, і здоров’ю не зашкодити.

Як зауважив «УМ» президент Асоціації дієтологів України, головний позаштатний дієтолог МОЗ Олег Швець, краще утриматися від постування дітям, людям iз хронічними недугами, вагітним жінкам і матерям–годувальницям. «Добре зважити — постувати чи ні — мають також люди, чия робота пов’язана зі значними фізичними навантаженнями, адже вони можуть потребувати більшої кількості тваринного білка в раціоні, жирів, аби компенсувати втрати енергії, — наголошує Олег Віталійович. — Решті людей постування не протипоказане, а навпаки — може бути навіть корисним. Особливо тим, хто має надмірну вагу чи підвищений рівень холестерину у крові. Але хочу наголосити: здоровий спосіб життя — це не просто певний відтинок часу: після Масляної до Великодня. Уважними до себе, свого харчування слід бути завжди».

Піст — не дієта, це свідомий крок людини, яка має віру. «Звісно, мотив схуднути під час посту — непоганий. Людина, яка має зайву вагу, повинна прагнути її позбутися, — переконаний Олег Швець. — Однак самого посту для цього недостатньо. Слід вживати менше калорій, ніж витрачати. Адже можна так поститися, що навпаки — набрати вагу. Людина, яка намагається схуднути, повинна натискати в організмі на інший перемикач, і це вже не стосується релігії».

За словами лікарів, у піст важливо не збіднювати свій раціон. Він має бути різноманітним і вітамінізованим. У цей період варто добирати продукти, що містять багато рослинної клітковини, мікроелементів і вітамінів, надавати перевагу кашам із різних круп, присмачуючи їх соняшниковою, кукурудзяною чи оливковою оліями. Найкорисніша з–поміж каш — гречана, вважають дієтологи. Вона багата мікроелементами і вітамінами, потрібними для збалансованого харчування. Оскільки вживати м’ясо і рибу в піст не можна, важливо поповнювати організм білками, тож не забувайте про бобові (особливо квасолю), сою — за харчовою цінністю її білки не поступаються рибі, м’ясу та молоку.

 

ВАЖЛИВО

 

Під час посту в жодному разі не можна голодувати, інакше організм не матиме звідки черпати ресурси. Якщо організм не отримуватиме потрібних речовин з їжі, він «позичатиме» їх сам у себе. Режим харчування в піст має бути звичайним: прийом їжі — три–чотири рази на добу. Лікарі застерігають: навіть рослинною, овочевою їжею не можна наїдатися «під зав’язку». Не забувайте: ми їмо для того, щоб жити, а не навпаки.