Парадокс із блокуванням

15.03.2013

Чергова сесія Європейського парламенту, розглянувши українське питання позавчора під вечір, м’яко пожурила офіційний Київ через позбавлення захисника Тимошенко Сергія Власенка депутатського мандата у суді, та й по всьо­му. Європейські депутати не ухвалювали жодних рішень, які могли б зашкодити або сприяти перспективі отримання Україною угоди про асоціацію з ЄС.

Вже за підсумками обговорення ситуації в Україні єврокомісар iз питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле зазначив, що перша оцінка прогресу Києва щодо виконання умов, які необхідні для підписання Угоди про асоціацію, буде дана через місяць. Оцінювати цей прогрес України буде місія спостереження Європарламенту, в яку входять екс–президенти Пет Кокс і Олександр Кваснєвський.

Отже, до середини квітня Україна має вжити заходів, які наблизять її до Євросоюзу, а не дражнити Захід локальними «перемогами» у політичних справах опонентів. Пан Фюле припускає, що за таких обставин текст Угоди про асоціацію «Україна—ЄС» із рекомендаціями може бути направлений в Раду ЄС вже ранньою весною. За його словами, у випадку з Україною «це угода не тільки про політичну асоціацію, а й про економічну інтеграцію».

«Я хочу бути дуже чітким: якщо ми хочемо підписати Угоду про асоціацію, і я переконаний, що так і буде, бо це в наших спільних інтересах, шлях уперед для української влади — не доставляти більше і більше новин, які викликають стурбованість», — виважено зауважує пан Фюле і додає, що «Київ уже має постачати хороші новини про вирішення проблеми вибіркового правосуддя, зокрема, у справах екс–Прем’єра Юлії Тимошенко та екс–глави МВС Юрія Луценка». «Юридичні пояснення не виправдовують того, що сприймається як виборчі дії. Справи Тимошенко і Луценка повинні бути вирішені в терміновому порядку», — переконаний єврокомісар Фюле.

Звісно, Україні варто подолати парламентську кризу (опозиціонери вже припускають, що наступного тижня Верховна Рада буде розблокована і працюватиме). Про важливість роботи українського парламенту також наголосили у Страсбурзі. Мало цього, на думку Штефана Фюле, останні дії української влади є свідченням того, що Київ рішуче налаштований на виконання вимог для підписання Угоди про асоціацію. Серед них — недавня заява українського парламенту і постанова Кабінету Міністрів про пріоритети європейського порядку денного.

Але недавні події в Україні продовжують виглядати для нас парадоксом, каже єврокомісар, наводячи приклад блокування Верховної Ради. Зрозуміло, що в ЄС особливо не завантажують себе причинами такого блокування президії ВР, не шукають корені непримиренного протистояння влади та опозиції, тож не дивно, що колишній віце–президент Єврокомісії Гюнтер Фергойґен переконаний, що у застосуванні Євросоюзом санкцій проти українських чиновників немає сенсу. Мовляв, приклад Білорусі — зайве тому підтвердження.

У самій же Україні провладні депутати вже поспішили вкотре звинуватити опозицію у перешкоджанні європейській інтеграції. Мовляв, закликаємо їх до конструктивної роботи, а вони все собі блокують. Нардеп–«регіонал» Іван Попеску, як один з членів української делегації, не міг нарадуватися заявам пана Фюле, якого «ми завжди підтримуємо», і в питанні необхідності розблокування Ради зокрема.

«І те, що опозиція продовжує блокувати трибуну, — це показник того, що вони тільки на словах виступають за європейську інтеграцію. Насправді вони просто тягнуть час для того, щоб ми не встигли до травня завершити ті завдання, які перед нами стоять. Ми ж — готові приймати закони», — підкреслив пан Попеску.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Президент Віктор Янукович визнав, що позбавлення Вищим адміністративним судом депутатських мандатів негативно відіб’ється на відносинах України з ЄС, але заявив, що це рішення законне. За його словами, у жодній європейській країні депутати не можуть суміщати депутатську діяльність і, зокрема, адвокатську.

«Що стосується депутата (Сергія Власенка. — Ред.), у нього було сумісництво з роботою адвоката, тобто, у нього була ліцензія й він займався адвокатською діяльністю», — сказав глава держави. Президент зазначив, що якби можна було відстрочити це рішення і дати можливість депутатам визначитися, де вони прагнуть працювати — займатися професійною діяльністю або працювати депутатами, — це було б правильно.

«Це з одного боку. А з іншого боку — коли я розмовляв з Головою Верховної Ради, він сказав, що їх неодноразово попереджали, і пройшло вже більше трьох місяців, коли їх попереджали, що треба вирішувати це питання, й вони його не вирішили», — сказав Янукович про нардепів–сумісників.