Шоу «Без мандата»

13.03.2013

Якщо ЦВК заявляє, що позбавлений мандата Сергій Власенко не є народним депутатом і не може голосувати в Раді, то двоє інших нардепів, яких суди позбавили депутатства раніше, ходять у парламент і голосують, ніби нічого й не сталося. Це Павло Балога й Олександр Домбровський. Зрозуміло, що в усіх трьох випадках причиною «силових» дій із відбору мандатів були політичні «розборки». «УМ» спробувала вникнути в ситуацію з Балогою.

Брат екс–міністра з надзвичайних ситуацій Віктора Балоги, швидше за все, таки не зможе відстояти депутатський мандат. Законність рішення Вищого адміністративного суду, який за позовом екс–нардепа Юрія Кармазіна визнав вибори на 71–му виборчому окрузі в місті Хуст недостовірними, зобов’язавши ЦВК провести перевибори, невдовзі має розтлумачити Конституційний Суд. Відповідне звернення направив 61 народний депутат.

Як відомо, ВАСУ позбавив Павла Балогу депутатського мандата через фальсифікації. «Були бюлетені, відзначені однією рукою, які зберігалися в неналежному стані. Коробки були розкриті — це стало базою для винесення рішення суду», — пояснив прес–секретар Кармазіна Олексій Оскер. Передувало цьому рішення окружної виборчої комісії №71, яка скасувала результати голосування на трьох дільницях, після чого головний конкурент Балоги, депутат Закарпатської облради від Партії регіонів Степан Деркач, вийшов на перше місце.

Підставою для постанови ОВК — відібрати першість у Павла Балоги, — стало рішення Львівського апеляційного адміністративного суду за позовом уже згаданого Деркача. Останній вказував на неправомірні дії членів дільничних комісій на згаданих трьох ДВК. Рішенням львівської Феміди влада дала чіткий сигнал сім’ї Балог (а окрім самого екс–міністра та його брата Павла, до парламенту пройшов двоюрідний брат Василь Петьовка) про необхідність вступу до лав більшості.

Як розповідають джерела в оточенні Віктора Балоги, колишній глава МНС провів низку зустрічей iз людьми з партії влади, які формують пул більшості у ВР, і запевнив у вірності «керівній і спрямовуючій». Про успішність цих перемовин може свідчити те, що одразу після рішення львівського суду Закарпатський окружний адміністративний суд за позовом Павла Балоги «заборонив ОВК вносити будь–які зміни в уточнюючі протоколи щодо результатів виборів». Себто рішення ОВК про скасування результатів на трьох дільницях скасували, а брат Віктора Балоги знову посів перше місце, склав присягу народного депутата і 12 грудня вступив до фракції Партії регіонів. Щоправда, вже наступного дня пан Павло написав заяву про вихід із ПР. «Донецькі» не звикли до таких жартів, тому рішення ВАСУ від 8 лютого — це сигнал Віктору Балозі. «Його вирішили провчити», — пояснює співрозмовник «УМ».

Тепер рішення ВАСУ має узаконити (або заперечити) Конституційний Суд. За інформацією з наших джерел, Павлу Балозі сподіватися на позитивний для себе висновок не варто. Єдиний вихід відповісти на «урок від «регіоналів» — оскаржити рішення у Європейському суді з прав людини. Утім це вже буде відкрите оголошення війни, що, не виключено, призведе й до інших втрат команди Балоги. Вочевидь, чутки про позбавлення депутатського мандату за аналогічним сценарієм і Петьовки з’явилися не випадково.