Всюдихід із кулеметом

05.03.2013
Всюдихід із кулеметом

Новий бронетранспортер «KRAZ–ASV». Фото з сайта foto–planeta.com.

Наша газета вже повідомляла про початок співробітництва ПАТ «АвтоКрАЗ» із компанією–виробником бронетехніки ASV з Об’єднаних Арабських Еміратів. Однак, як відомо, краще раз побачити... Нагоду оглянути «плід» згаданої співпраці одержали учасники та гості знаної у світі виставки озброєнь IDEX–2013, що відбувалася у столиці ОАЕ Абу–Дабі наприкінці лютого. Саме там було презентовано новий бронетранспортер KRAZ–ASV, створений на базі шасі виготовленого у Кременчуці всюдихода КрАЗ–5233ВЕ колісної формули 4х4.

Як повідомили «УМ» у прес–службі кременчуцького підприємства, з новинкою ознайомилися керівники країни–господаря виставки та її збройних сил, фахівці й повпреди оборонних відомств багатьох країн, які дали незвичному для нашого ока бетееру досить високу оцінку. Адже йдеться про повнопривідну багатоцільову машину з потужним дизельним двигуном для оперативної доставки особового складу військових підрозділів і його вогневої підтримки. Бронювання дозволяє захищати бійців від зарядів балістичної та підривної дії.

Машина оснащена сучасною зброєю та засобами активного й пасивного захисту. Водночас цей не зовсім класичний БТР можна використовувати як командно–штабний, логістичний, медичний бронеавтомобіль тощо. Власне, така багатопрофільність стала однією з головних переваг новинки. Її демілітаризована версія, без сумніву, знадобиться співробітникам миротворчих місій, передовсім їхньому цивільному персоналу, пересування якого в гарячих точках планети на звичайних автівках, м’яко кажучи, ризиковане.

Тож і пофарбували машину в білий колір миротворців зовсім не випадково. Зрештою, цей колір на цьогорічній виставці був одним із «наймодніших»: спеціалісти відзначили її дрейф вiд представлених раніше переважно агресивно–наступальних зразків до нинішніх оборонних і миротворчих. З огляду на це важливим є навіть сучасний дизайн новинки. За інформацією прес–служби «АвтоКрАЗу», попередні замовлення на новий БТР уже одержані.