ДіаЛОХ із країною–2

05.03.2013

Після тривалої перерви у спілкуванні з журналістами, що розтягнулася на 15 місяців, Президент України минулої п’ятниці провів прес–конференцію, на якій не обійшлося без конфузів, гострих та іронічних запитань. Проте варто відзначити, що прес–служба АП зробила все, аби Віктор Янукович був добре підготовленим до різких випадів опозиційних ЗМІ та зазнав якомога меншого дискомфорту від них.

Перші тридцять хвилин Президент у «вступному слові» розповідав про всеохопне «покращення» і модернізацію, якої чекали 20 років.

Говорячи про підготовку відзначення 1025–ї річниці Хрещення Русі, Президент назвав її 125–ю. Цікавою була і його реакція на журналістів, які аплодували під час запитання російського журналіста Сакена Аймурзаєва про ув’язнення ­Тимошенко: «Очень хороший вопрос, спасибо. Я с удовольствием вам на него отвечу, хотя я вам скажу, от этого удовольствия у нас не радуется страна и 46 миллионов, в отличие от вас и тех, кто хлопает в зале, — не хлопают». Нічого нового про Юлю Янукович не сказав — хіба те, що йому неприємно, коли вона сидить, але її можна було б випустити в разі сплати півторамільярдного (в доларах) штрафу. «Єдине, що їй залишається, — це юридично захищатись», — сказав Президент про свою головну опонентку.

Згадали і про Юрія Луценка. «Коли закінчиться касаційний суд, якщо він його не звільнить, я буду розглядати питання про його помилування. Тоді підійде моя черга в цьому питанні», — сказав Янукович, лише в цьому створивши справжній «ньюз».

За дві години прес–конференції працівникам ЗМІ вдалося поставити лише 17 запитань. Третина з них — від регіональної преси — була відверто сервільною та відфільтрованою. Важко було не помітити, що «місцеві» запитання були схожі на «Діалог з країною», який відбувався попереднього тижня. Здавалося, що все це зроблено з єдиною метою: відтягнути час, щоб почути менше гострих запитань від загальнонаціональних ЗМІ. «Сьогодні ми яскраво бачили питання регіональних журналістів, які ініціювалися Банковою. Практика, яку започаткувала адміністрація Президента, є аномальною, — заявляє Сергій Лещенко з «Української правди». — Президент не чує наших закликів щодо згортання свободи слова в країні, він наче живе у своїй ізольованій капсулі, яка ніяк не пов’язана з країною, він не має дотику до реального життя, тому, мабуть, по собі і судить. Якщо в нього покращення, то, значить, і всі в країні так живуть».

Опозиційні ж журналісти не втратили нагоди наголосити на згортанні свободи слова в Україні. Активісти руху «Стоп цензурі» на початку виступу Президента одягли маски з портретом Януковича. «Ми не даремно сьогодні маємо такий зовнішній вигляд. Футболками з написом «Стоп цензурі» ми хочемо показати, що не все так прекрасно, як про те говорить Президент. Ідея масок народилася відразу після «Діалогу з країною».Тоді склалося чітке враження, що Президент говорить зі своєю уявною країною, своїм народом, і це виглядає як своєрідний монолог, а не діалог, тому що країна у нас трохи не така, як її бачить Президент, і люди мають не такі проблеми. Він не хоче почути нас — ми не чуємо його», — коментує журналістка телеканалу ТВі Настя Станко. Вона запитала, яким чином Янукович отримав 16 мільйонів гривень гонорару за «геніальну» книгу, якої немає в продажу. Крім цього запитання, Президент залишив без чіткої відповіді й мільярдний статок свого сина Олександра, який збагатився за три останні роки. a