Віддай мандат!

05.03.2013

Влада знайшла черговий спосіб позбавляти неугодних обранців депутатського мандата через суд. Новий прецедент стосується громадського захисника Юлії Тимошенко, нардепа Сергія Власенка. Адже спікер ВР Володимир Рибак подав до Вищого адміністративного суду подання щодо позбавлення відомого БЮТівця мандата через сумісництво депутатства і адвокатської діяльності. Питання Власенка Феміда розгляне сьогодні о 14.00.

Цьому передувало, як стверджують в опозиції, фальшування протоколу регламентного комітету парламенту, який засідання з цього приводу на минулому тижні не проводив, але потрібний документ голова Комітету з питань регламенту, «регіонал» Володимир Макеєнко заніс до спікера. Для цього підписи просто зібрали у «своїх» членів комітету, не запрошуючи опозиціонерів. Тож лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк пропонує Макеєнку скласти депутатські повноваження.

Сам нардеп Власенко впевнений, що контрольований владою ВАСУ позбавить його мандата, щоб уже завтра — 6 березня заарештувати за іншою, сфабрикованою владою, справою. «Я перестав бути адвокатом в березні 2008 року і весь цей час був народним депутатом України, який мав свідоцтво на право заняття адвокатською діяльністю», — каже пан Сергій і додає, що все зроблять «із цинізмом, бо 7 березня у мене день наро­дження». Він стверджує, що не є адвокатом Тимошенко, який за це отримує гроші, а лише громадським захисником, як це передбачено законодавством.

Учора опозиція заблокувала засідання погоджувальної ради і вимагала від спікера Володимира Рибака відкликати подання до суду щодо Власенка. Утім Голова ВР послався вже на нове засідання регламентного комітету, проведене учора (хоча на ньому представники більшості комітету підтримали попереднє «сфальсифіковане» рішення проти Власенка, але не голосували за подання). Пан Яценюк обурився, що, незважаючи на те, що вчора вранці він приніс спікеру Рибаку документ колегії адвокатів, який підтвердив, що Власенко не займається адвокатською діяльністю, той позиції не змінив і подання до суду не відкликав. Голова ВР лише порадив опозиції передати ці документи до суду.

І це при тому, що ще півтора тижні тому Сергій Власенко, дізнавшись про подібний сценарій, попросив призупинити його адвокатську ліцензію. Окремі «регіонали» — Вадим Колесніченко, Сергій Ківалов та Володимир Олійник запевняють, що не поєднують депутатську діяльність з адвокатською (опозиція вже планує перевірити їхні ліцензії).