НОВИНИ ПЛЮС

05.03.2013

Театральна гастроль

Сучасна українська п’єса матиме місце на сцені Лондонського театру Royal Court Theatre. Як зазначає «Радіо «Свобода», у репертуарі театру на березень відведено тиждень на знайомство з українським театром. Зокрема, відбудуться читання п’єс трьох молодих авторів. Лондонський Royal Court Theatre називають театром авторів, а серед його репертуару немало п’єс із багатьох куточків світу. Представники театру спеціально побували у Києві та Львові, їх цікавили п’єси, що відображають реалії сучасного життя в Україні. Англійською мовою твори переклав Рорі Малларкі — британський драматург та перекладач.

Золоті слова

Гільдія Сценаристів США (Writers Guild of America) склала список ста одного найвидатнішого кіносценарію всіх часів і народів. Рейтинг найкращих сценаріїв Гільдія виклала на ознайомлення на сторінці офіційного сайта WGA. Традиційно сценаристи віддали першість старому Голлівуду. У десятці найкращих стрічок — класика американського кіно. Зокрема військова мело­драма «Касабланка» (1942), кримінальна драма «Китайський квартал» (1974), детектив «Громадянин Кейн» (1941), романтична мелодрама «Енні Холл» (1977) тощо. Також серед лідерів одразу дві роботи Френсіса Форда Копполи — перша та друга частини з мафіозної трилогії «Хрещений батько» (1972).

Побачити Париж...

Цього року Україна буде вперше представлена окремим стендом на Книжковому салоні в Парижі. Літературний форум триватиме три дні — з 22 по 25 березня. У рамках роботи українського стенда (OpenUkraine U80) письменники Любко Дереш, Антон Кушнір, Євгенія Кононенко, Марина Гримич, Ірен Роздобудько, Іван Рябчій та Дмитро Чистяк проведуть автограф–сесії та презентації. У перший день Салону на стенді Французького інституту відбудеться дискусія Aux frontiеres de l’Europe: l’Ukraine («Кордони Європи: Україна») за участі директора Європейського фестивалю літератури Софі Жульєн, викладача Паризького національного інституту східних мов і цивілізацій Ірини Дмитришиної та письменника Антона Кушніра. Крім того, українські видавці у співпраці з Французьким інститутом в Україні спеціально до Салону підготували Альманах сучасної української літератури.