Олександр Заваров: Футболісти завжди прагнуть максимуму

01.03.2013
Олександр Заваров: Футболісти завжди прагнуть максимуму

Заваров — помiчник Фоменка у збiрнiй України. (Dynamo.Kiev.ua.)

Попри те що нинішнiй чемпiонат української прем’єр–ліги вже давно втратив чемпіонську інтригу, його друга частина обіцяє бути як ніколи цікавою. Здається, вперше в історії вітчизняного футболу одразу три команди боротимуться за срібні медалі. Не виключено, що кілька команд, потрапивши під тиск фінансових негараздів, додадуть перчинки й баталіям «на виживання». Зрештою, над українськими клубами вiдтепер витатиме привид першості СНД, яким останнім часом лякають (чи зваблюють) наш футбол.

Своїми очікуваннями від другого кола чемпіонату країни, яке стартує сьогодні, «УМ» попросила поділитися одного з тренерів національної збірної Олександра Заварова.

— Олександре Анатолійовичу, до другого кола чемпіонату країни клуби прем’єр–ліги готувалися на тлi розмов про створення чемпіонату СНД. На вашу думку, чи це впливає на «світогляд» вітчизняних клубів?

— Не думаю, що ця інформація якось вплинула на наші команди. Україна дала чітко зрозуміти, що не хоче об’єднаного чемпіонату з росіянами, які активно його лобіюють. До того ж, наскільки мені відомо, проти цього проекту й високопосадові функціонери з ФІФА та УЄФА.

— А як на грі команд позначиться фінансова криза, яку вони нині переживають («Ансенал», «Таврiя», «Волинь», «Кривбас»)?

— Звичайно, це не дуже приємно, коли до табору команди надходять такого роду новини. Як–не–як, а це ж клуби елітного дивізіону, де все мало б бути на найвищому рівні. Однак деякі інвестори не виконують свої зобов’язання. Принаймні можна було дочекатися завершення сезону, а не перед другим колом кидати команди. Вважаю, що це неправильне рішення.

— Дехто припускає, що «Динамо», «Дніпро» та «Металіст» синхронно вилетіли з Ліги Європи, аби повністю сконцентруватися на боротьбі за другу позицію в національній першості, яка дасть можливість зіграти в Лізі чемпiонiв. Як ви відреагуєте на це припущення?

— Уявіть ситуацію. Футболіст прокидається й каже: не хочу я грати в Лізі Європи; буду боротися за друге місце в чемпіонаті. Погодьтеся, звучить трохи абсурдно.

Не забувайте, що друге місце в Українi не дає прямої перепустки до групового етапу Ліги чемпіонів — буде ще кваліфікаційний турнір, суперниками в якому можуть стати команди штибу «Ньюкасла» чи, умовно кажучи, «Барселони».

Зрештою, я грав у футбол і добре знаю, що тренери часто лукавлять, коли розділяють головне й другорядне. Кожен гравець, кожен наставник хоче виграти бодай якийсь турнір.

— А для збірної це добре чи погано, що основні «донори» національної команди — «Динамо» та «Дніпро» — завершили виступи на євроарені?

— З одного боку, їхній виліт — це мінус, але з іншого — тепер на вболівальників та фахівців чекають захопливі протистояння команд, які боротимуться за друге місце в нацiональнiй першостi.