Червоне — то здоров’я

28.02.2013
Червоне — то здоров’я

Істина — у вині, якщо пити якісний напій і знати міру. Фото з сайта drinkblog.ru.

Трохи не у кожного час від часу виникає питання: чим пристойним поповнити свій домашній бар? У багатьох серед пріоритетів для душевних святкових посиденьок — натуральне сухе червоне вино, яке у невеликих дозах має навіть лікувальний ефект. Немало й тих, хто віддає перевагу напою з терпкуватим смаком із винограду сорту Каберне. Тому цікавими будуть результати тестування 7 марок вина такого сорту вітчизняного виробництва, яке нещодавно провели спеціалісти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест».

«Споживачів так нажахали різними історіями про синтетичні, ненатуральні харчові продукти, що підозри впали на все без винятку. І на вина також, — констатує керівник «Тесту» Валентин Безрукий. — Частина споживачів вважає, що словосполучення «сухе вино» означає «порошкове». Це не так. Термін «сухе вино» виник дуже давно, коли ні ароматизаторів, ні синтетичних фарбників винороби не використовували. Вино «сухе», коли весь цукор, який був у винограді, повністю, «насухо», збродив до стану спирту. В результаті маємо напій, в якому цукор практично відсутній». (Напівсухі і напівсолодкі вина отримують, коли бродіння, як правило охоло­дженням, призупиняють достроково).

Серед інгредієнтів багатьох вин, зокрема всіх протестованих, є діоксин сірки. Чи має це насторожувати? Ні, бо цю речовину, за прийнятими стандартами, дозволено використовувати у процесі виробництва вина. Механізм такий. Спочатку подрібнюють виноград і відділяють сік (сусло), який потім відправляють бродити. Щоб запобігти окисленню соку (сусла) і розвитку в ньому небажаних шкідливих мікроорганізмів, і проводять сульфітацію — обробку маси діоксином сірки, SO2. У такий спосіб у процесі виробництва також убезпечують і соки. (Коли виробляють напівсолодкі вина, додатково можуть сульфітувати й уже готовий виноматеріал після бродіння, бо залишки цукру у ньому ще привабливіші для мікроорганізмів, ніж їх відсутність). Хоча залишки сполук сірки у вині (і сокові) не повинні перевищувати встановлені норми. Надмірна сульфітація повністю псує напій: червоне вино стає неприродно яскраво червоним і неймовірно кислим на смак — аж щелепи зводить і німіє язик. Жоден iз протестованих зразків Каберне таких проблем не мав.

На етикетках вин часом є інформація, яка дещо дезорієнтує споживача. Так, Каберне «Кримської марки» має помітний напис «2000». На перший погляд може здатися, що це марочне вино, а не ординарне. Щоправда, з іншого боку, знизу дуже дрібним шрифтом написано, що це зазначено, виявляється, рік реєстрації... технологічної інструкції. На етикетці Каберне марки «Вина Кримських долин. Amfora» є цифра «2007», але пояснень стосовно неї — ні слова. На справді марочному, а не ординарному, вині має бути відповідне слово, а поряд iз роком — уточнення «рік урожаю».

У лабораторії у протестованих вин перевіряли два показники: міцність і масову концентрацію титруємих кислот. За ними можна визначати, чи дотримувалися виробники технологічного процесу і навіть опосередковано оцінити якість вихідного виноматеріалу. Всі вина відповідають зазначеним процентам міцності. І винні кислоти у протестованих зразках у нормі. (Якщо їх не вистачає, смак напою буде «порожнім», якщо забагато — смак буде різким і кислим).

Якщо якість вина не викликає запитань, то для споживача, який уміє і хоче насолоджуватися смаком і запахом напою, важливі саме так звані органолептичні показники. І тут кожне вино — за оцінками пробантів — ми опишемо детально. Оскільки, що подобається одному, інший може не сприймати; для когось елітний напій — «ніякий», а простіший — вершина задоволення. Отже, Каберне «Винлюкс» — темно–червоного кольору, з характерним запахом, із відтінком вишні, з кислинкою і легкою терпкістю на смак. «Евпаторія Picnic» — темно–червоного кольору, з чистим, винним запахом, з вираженою терпкістю (обидва зразки купували по 19 грн. 26 коп. за 1 л). «Вина Кримских долин. Amfora» — вино червоного кольору з характерним запахом, з відтінком вишні, з вираженою терпкістю (у перерахунку за 1 л, як і далі будемо вказувати, коштує 34 грн. 25 коп.) «Галіцинські вина» — темно–червоного кольору, з характерним запахом, відтінки вишні й смородини відчуваються в ароматі й на смак, виражено терпке (38 грн. 40 коп. за 1 л). «Кримська марка» — червоного кольору, має запах чорносливу і смородини, солодкуватий, на смак — м’яко терпке (42 грн. 91 коп. за 1 л). «Масандра» — насиченого темно–червоного кольору, має запах з відтінком смородини, виражено терпке (52 грн. 80 коп. за 1 л). Oreanda — темно–червоного кольору, з солодкуватим запахом, з легким відтінком вишні в ароматі й на смак, терпке (36 грн. 31 коп. за 1 л).

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>