Царські «веселощі»

27.02.2013
Царські «веселощі»

Лiвадiйський палац — останнiй, що був споруджений для родини Романових. Основнi урочистостi з нагоди ювiлею плануються тут. Фото з сайта russian.crimea–photo.com.

Кримським шанувальникам царського роду і збереження російської ідентичності доведеться задовольнитись лише 50 тисячами бюджетних гривень. Саме такою сумою парламент Криму рекомендував місцевій Раді міністрів профінансувати всі «царські» заходи 2013 року в рамках ухваленого ним на останньому пленарному засіданні минулого тижня рішення «Про заходи, присвячені святкуванню 400–річчя Царственого дому Романових в Автономній Республіці Крим». Як мудровано розтлумачив колегам розробник цього та всіх інших подібних «москвофільних» документів, висуванець партії «Руська єдність» Сергій Цеков, «ми повинні розуміти, що святкування 400–річчя дому Романових буде проходити в усьому світі, і ці дати змушують нас задумуватись над тим, чому ми приймаємо ці веселощі чи не приймаємо».

Лише одиниці з депутаської зали висловили своє категоричне несприйняття запланованих коштом бюджету «веселощів». Найбільше ж представник фракції «Курултай–Рух» і перший заступник голови Меджлісу кримсько­татарського народу Рефат Чубаров. «Я хочу вас попередити, — сказав він, — щоб ви політику не змішували з культурою. А якщо завтра я внесу проект постанови, приурочений правлінню династії Гіреїв (кримських ханів. — Авт.)? Крим — територія, на якій духу Романових не було у 1613 році».

Навіть заступник місцевого осередку «регіоналів» Володимир Осипенко засумнівався у доцільності «притягнення» Криму до царського ювілею. Проте більшість у результатi підтримала бізнесово–рекламні аргументи товариша по партії і директора відомого заводу шампанських вин «Новий світ», до слова, буковинки за походженням Яніни Павленко. «Я знаю, що царствена особа повинна в рамках нинішнього святкування приїхати до Криму, і це приверне увагу до нас усього світу», — переконана вона.

Що то за утаємничена царська особа (прізвище її не назвали) пропіарить наш Крим? Виявляється, сам принц Майкл Кентський — внучатий двоюрідний племінник останнього російського царя Миколи ІІ. Він нібито візьме участь у весняному автопробігу Лондон—Санкт–Петербург—Ялта—Лондон. Щодо інших реальних ювілейних заходів, то вони не менш оригінальні і навіть дещо екзотичні. Скажімо, на травень у Лівадії запланова презентація нового екскурсiйного маршруту «Царським ліфтом — на царський солярій». У червні ж у Сакському музеї грязелікування» пройде захід до 100–річчя лікування цесаревича місцевими грязями «Грязі, які подарували надію» тощо.

Прикметно, що в самій Росії ювілей Романових відзначають без помпи. Як передає ІТАР–ТАКС, у Санкт–Петербурзі в Петропавловській фортеці та в Єкатеринбурзі, де була розстріляна сім’я останнього з царстеного роду Романових, 20 лютого відслужили панахиди. А у Владивостоці та Костромі відбулися виставка малюнків сестри Миколи ІІ і «круглий стіл».

 

ДУМКА З ПРИВОДУ

«Рішення Верховної Ради Криму щодо масштабного святкування у 2013 році 400–річчя Царственого дому Романових, та ще й за рахунок бюджету, — це не тільки неефективне використання коштів платників податків, а й прояв неповаги до української національної пам’яті», — заявив народний депутат України, голова Комітету з питань культури та духовності В’ячеслав Кириленко. У той час, коли влада Криму байдужа до вшанування на належному рівні визначних дат та постатей, пов’язаних із історією українського та кримсько–татарського народів, вона радо підтримує ініціативи, спрямовані на возвеличення періоду російського імперського панування, який відзначився жорстоким соціальним і національним гнобленням українського народу, вважає депутат. Відтак звернувся до Генпрокурора з вимогою опротестувати це рішення ВР Криму «як таке, що не слугує громадянській єдності і національній злагоді, провокує політичну напругу не тільки в Криму, а й в усій Україні і заперечує саму ідею державної незалежності України, проти якої жорстоко боролася царська влада, придушуючи будь–які прояви українського національного відродження».