Європа підказує Януковичу рішення,

27.02.2013

На тлі саміту «Україна–ЄС» єврокомісар Штефан Фюле підготував для українського уряду неофіційний перелік 11 необхідних кроків, які Україна має зробити для укладення історичного договору про асоціацію з Європейським Союзом. Як пише сайт «Українська правда», найважчий і найпринциповіший пункт — це справи Тимошенко й Луценка: «Вирішити проблему політично вмотивованих вироків у консультаціях iз місією президента Кокса та Кваснєвського...»

За даними з різних джерел, місія Кокса–Кваснєвського запропонувала з цього приводу два рішення для Януковича. По–перше, відпустити Тимошенко на лікування до Німеччини, знявши тим самим iз порядку денного постійний конфлікт навколо її ув’язнення. Янукович нібито погодився на цей крок, але за умови відходу Тимошенко від політичної діяльності. Зрозуміло, що такої гарантії європейці дати не можуть.

По–друге, місія пропонувала амністувати або помилувати Юрія Луценка з гуманістичних міркувань — як людину, що потребує медичного догляду. Відповідне клопотання Кокса і Кваснєвського про звільнення екс–міністра з–за ґрат уже нібито підтримала і його дружина, і в адміністрації Президента начебто почали навіть готувати проект указу. Але роботу було зупинено після різкої заяви Луценка проти Януковича та його сина. Однак те, що Янукович перебуває за крок від рішення про звільнення лідера «Народної самооборони», підтвердила і польська «Газета виборча» з посиланням на минулотижневу зустріч Януковича з президентом Коморовським у Віслі.

Та звільнення екс–глави МВС може бути втілене в життя і в інший спосіб. «Першим реальним сигналом припинення політичних переслідувань в Україні може стати рішення Вищого спеціалізованого суду у справі проти Юрія Луценка», — про це сказала в коментарі «Українській правді» представник інтересів Луценка в Європейському суді Валентина Теличенко. За її словами, касаційний розгляд уже давно мав би відбутися, але засідання досі не призначене. Закон вимагає, щоб воно було призначене на найближчий час — наприклад, на березень чи квітень. Адвокат вважає, що в результаті касаційного розгляду «є достатньо підстав скасувати вирок щодо Луценка, адже Європейський суд iз прав людини вже визнав рішення суду, котрий виніс вирок [Луценкові], незаконним в частині арешту Луценка на період судового слідства».

«Якщо ВССУ скасує вирок і звільнить Луценка з–під варти, повернувши справу на повторний розгляд, це буде суттєвий і дуже помітний сигнал Євросоюзу про бажання України таки підписати угоду про асоційоване членство», — наголосила Теличенко.