На нас чекають. І сподіваються

26.02.2013
На нас чекають. І сподіваються

Напередодні вчорашнього саміту «Україна—ЄС» у Брюсселі європейські дипломати «не на диктофон» збентежено зізнавалися журналістам, що розгублені і не знають, чого чекати від цього рандеву. Адже українська влада до останнього не розкривала, з якими саме меседжами приїде до столиці Євросоюзу. «Інколи складається враження, що тих меседжів у них просто немає», — непокоївся один з очільників дипломатичних місій в Україні.

Але, очевидно, в українських гостей учора таки знайшлося, що сказати брюссельським господарям. По завершенні саміту, який став останнім важливим кроком України і ЄС назустріч одне одному перед самітом «Східного партнерства», що відбудеться восени у Вільнюсі, президент Європейського Союзу Герман ван Ромпей назвав учорашню зустріч «конструктивною». «Ми провели конструктивний саміт і просунулися вперед, щоб мати належні політичні обставини для підписання угоди про асоціацію», — зазначив глава Ради ЄС на підсумковій прес–конференції. За словами пана ван Ромпея, Брюссель «чекатиме від України виконання вимог Євросоюзу для підписання документів».

При цьому і президент ЄС, і глава Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу наголосили: однією з головних таких вимог є системна реформа судової системи, аби надалі унеможливити застосування вибіркового правосуддя. І «відчутного та реалістичного» прогресу у вирішенні поставлених завдань європейські керманичі очікують від України не пізніше, ніж у травні.

Янукович у своєму виступі ці слова ніяк не прокоментував — лише зазначив, що «вітає продовження місії» екс–президентів Європарламенту й Польщі Пета Кокса і Александра Кваснєвського зі спостереження за ситуацією навколо ув’язнених Юлії Тимошенко і Юрія Луценка.

Президент України розповів європейцям, що Київ і надалі шукає шляхи співробітництва... з Митним союзом Росії, Білорусі та Казахстану. Щоправда, запевнив: питання інтеграції України в ЄС «стратегічне і не підлягає ревізіям». Баррозу відреагував на це однозначно: приєднатися до Митного союзу і мати поглиблену зону вільної торгівлі з Європейським Союзом одночасно — неможливо.

Як повідомляє «Українська правда», зустріч Януковича з Германом ван Ромпеєм і Жозе Мануелом Баррозу замість запланованих 20 хвилин тривала аж дві години. Також до складу української делегації входили голова президенстької адміністрації Сергій Льовочкін, віце–прем’єр–міністр Юрій Бойко, міністр закордонних справ Леонід Кожара, міністр юстиції Олександр Лавринович, міністр енергетики й вугільної промисловості Едуард Ставицький.

Поки українські очільники засідали з європейськими, представники опозиційної «Батьківщини» намагалися провести під Єврокомісією та Радою ЄС пікет, аби «привернути увагу європейців до проблем із демократією й вибірковим правосуддям в Україні (паралельно аналогічні акції відбувалися в Києві). Проте, як повідомили журналістам народні депутати Олександр Бригинець і Андрій Павловський, брюссельська поліція змусила їх забрати плакати «Українці поділяють європейські цінності!» та «Юлі волю!» й відійти від офіційних будівель ЄС. Адже заявку на акцію українські нардепи не подали. Хоча поліцію, як запевняють опозиціонери, викликала не охорона Ради ЄС, а працівники посольства України.

 

П’ЯТА КОЛОНА

Учора в Брюсселі перед самітом Україна–ЄС відбувся також пікет із чотирьох осіб під прапорами організації «Український вибір» Віктора Медведчука. Пікет висвітлювала журналістка телеканалу «Росія». Вона підказувала «пікетнику», що говорити, а заодно допомагала розрулити питання з поліцією», — повідомив присутній на місці кореспондент «Української правди» Сергій Лещенко. Пікетник розповідав каналу «Росія» про переваги вступу України в Митний союз.