НОВИНИ ПЛЮС

21.02.2013

Справа Гонгадзе

Перший заступник Генерального прокурора Ренат Кузьмін заявляє, що триває нове розслідування щодо замовників убивства журналіста Георгія Гонгадзе. «[Стару] по­станову по Кучмі підписував особисто я. Але норми старого законодавства дозволяли підозрюваному через суд оскаржити постанову», — пояснив Кузьмін в інтерв’ю радіостанції «Ехо Москви».

На запитання, чи вдасться прокуратурі довести, що Президент Леонід Кучма є замовником убивства, Кузьмін заявив: «У нас є достатньо доказів, що підтверджують причетність Кучми до цього злочину, і зараз ми займаємося розслідуванням і збором усіх можливих доказів».

Як відомо, за вбивство редактора «Української правди» до довічного ув’язнення засуджено Олексія Пукача. У суді міліцейський генерал заявив, що погодиться з вироком, коли поряд сидітимуть Кучма і Литвин. Він також порадив питати в них про мотиви убивства Гонгадзе.

Відділ кадрів

Кабінет Міністрів призначив виконуючим обов’язки генерального директора Національної телекомпанії України Олександра Пантелеймонова, який досі був заступником гендиректора НТКУ з інформаційного та суспільно–політичного мовлення. При ­цьому Єгора Бенкендорфа звільнили з керівної посади на Першому Національному. Нагадаємо, минулого тижня він подав заяву про звільнення за власним бажанням і повернувся на роботу на канал «Інтер», де став головою правління.

До роботи на НТКУ Пантелеймонов працював на тому ж «Інтері», був шеф–редактором ток–шоу «Свобода на «Інтері» у 2008—2009 роках.

* * *

Суддю Родіона Кірєєва, який засудив до семи років ув’язнення екс–Прем’єр–міністра Юлію Тимошенко, призначено в.о. заступника голови Печерського районного суду Києва.

Справа Немирі

Апеляційний суд міста Києва задовольнив скаргу заступника голови партії «Батьківщина», народного депутата України Григорія Немирі на рішення Подільського райсуду від 5 грудня 2012 року. «У задоволенні всіх позовних вимог «Українського правозахисного альянсу» відмовити», — йдеться в рішенні суду, яке зачитала головуюча суддя Олена Кабанченко.

За словами захисника Немирі Миколи Титаренка, «рішенням Подільського суду були порушені Конституція України і законодавство нашої держави. Апеляційний суд відновив права і свободи Григорія Немирі. Це рішення свідчить про безпідставність і абсурдність позовних вимог «Правозахисного альянсу». Навіть підконтрольний владі Апеляційний суд визнав це і задовольнив скаргу опозиційного політика».

Нагадаємо, йдеться про справу щодо фінансування діяльності та інформаційної підтримки ВО «Батьківщина» з офшорів. Немиря відмовлявся надавати інформацію за запитами «УПА» щодо походження коштів, витрачених на піар Юлії Тимошенко.