Тікаючи від «секурітате»

15.02.2013

Колишній керівник Міноборони в уряді Тимошенко Валерій Іващенко, якого накрила хвиля арештів у 2010 році, отримав політичний притулок у Данії.

Зазвичай біженці роками чекають на ствердну резолюцію міграційної служби цієї країни. Оперативність рішення у випадку з українським чиновником свідчить: в Європі немає сумнівів щодо політичного підтексту судів над опонентами нинішньої української влади.

Нагадаємо, що колишнього в. о. міністра оборони Іващенка обвинувачували в незаконному схваленні реструктуризації судноремонтного заводу в Феодосії, який належав МО. Після тривалого перебування в Лук’янівському СІЗО з підірваним здоров’ям цей політик отримав вирок у вигляді п’яти років ув’язнення умовно з випробувальним терміном один рік.

Зараз пан Іващенко перебуває у тимчасовому помешканні в центрі для біженців на околиці Копенгагена. «Спочатку прокурори просили мене дати компрометуючі свідчення проти Тимошенко і Турчинова. Я мав стверджувати, що вони давали мені незаконні накази. Але такого не було, тому я не міг цього зробити, — розповів Іващенко в інтерв’ю «Українському тижню». — Після того як мене випустили (з СІЗО), мені запропонували угоду: відкличеш касацію до Верховного Суду, і ми тебе не чіпатимемо».

«Майже неконтрольована влада прокурорів та СБУ в Україні дедалі більше починає нагадувати «секурітате» — департамент державної безпеки в Румунії часів Чаушеску. На жаль, українці менш політично активні, ніж румуни», — нарікає екс–урядовець.

Це вже третій соратник Юлії Тимошенко, який отримав пристановище на Заході. Нагадаємо, у Чехії зараз мешкають екс–міністр економіки Богдан Данилишин та чоловік лідери «Батькіщини» Олександр Тимошенко. Арсен Аваков, який переховувався від розшуку в Італії, встиг стати народним депутатом і повернутися в Україну з імунітетом від кримінального переслідування.