Феміда осліпла і заплуталася

14.02.2013

У партії «Єдиний центр», до якої входить позбавлений депутатства рішенням Вищого адміністративного суду Павло Балога, готують позов до Європейського суду з прав людини. «Це наразі єдина інстанція, яка може встановити справедливість у цьому питанні. Довіри до будь–якого з українських судів — чи то Конституційний, чи Печерський, чи ще якийсь — немає», — написав у соцмережі «Фейсбук» брат «постраждалого» депутата Віктор Балога. Тим часом і Балога–молодший, і Олександр Домбровський — ще один депутат, в якого відбирає мандат ВАСУ, — вважаються депутатами. ЦВК переконана, що підстав оголошувати перевибори у тих округах на Вінниччині та Закарпатті, в яких пройшли ці «мажоритарники», немає. «Постанова Вищого адміністративного суду, на мою думку, не має нічого спільного ні з Конституцією, ні з законом, ні з правом», — заявив заступник голови ЦВК Андрій Магера.

Учора до кінця дня ВАСУ мусив оприлюднити мотиваційну частину свого неординарного рішення. Цього з нетерпінням чекали, зокрема, в опозиції, яка зібрала 50 підписів депутатів ВР для того, щоб сформувати подання до Конституційного Суду. Без конкретики від ВАСУ неможливо сформулювати юридично грамотне звернення до Конституційного Суду, пояснив «УМ» «БЮТівець» Володимир Бондаренко. «Я стою на тому, що подання до Конституційного Суду треба робити обов’язково, адже рішення ВАСУ, згідно з законодавством України, не підлягає оскарженню, — пояснює пан Бондаренко. — Для того, щоб його оскаржити, потрібно, щоб виникли якісь додаткові нові обставини. Єдиний шлях отримати ці обставини — це рішення Конституційного Суду. До КС треба поставити одне запитання: чи є в переліку обставин, які визначають позбавлення депутатства, крім визначених у Конституції позицій, ще й така річ, як рішення Адміністративного суду. Такої обставини насправді немає. Відтак уже після рішення КС можна звернутися до Верховного Суду для скасування рішення ВАСУ».

Складати подання до Конституційного Суду кинулися і «регіонали». Учора спікер ВР Володимир Рибак повідомив, що також збиратиме підписи депутатів для подання в КС.