Суддівське око — соколине?

14.02.2013
Суддівське око — соколине?

В атаці — новачок «Юве» Ніколас Анелька (праворуч). Фото з сайту УЄФА.

Уже традиційно УЄФА розтягує на чотири ігрові тижні матчі 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. Першими, хто розпочав раунд плей–оф, стали команди, з якими восени вітчизняні клуби змагалися на груповому етапі. «Ювентус» — переможець квартету «Е», де другим фінішував донецький «Шахтар», — гостював у Глазго на «Селтік Парку», а «ПСЖ», який підносив уроки футбольної майстерності київському «Динамо» у групі «А», екзаменував «Валенсію».

Як відомо, на стартовому етапі матчів на виліт команди–переможниці своїх пульок мають перевагу власного поля. Відтак перші поєдинки 1/8 фіналу й туринці, й парижани зіграли на виїзді. Водночас гостьовий статус не завадив обом командам здобути перемоги й підтвердити реноме фаворитів пар.

 

Нестандартна оборона

Звитяга «Ювентуса» вийшла напрочуд переконливою. Думається, домашнього розгрому «Селтіка» мало хто очікував, якщо пригадати, як на груповому етапі підопічні Ніла Леннона у рідних стінах розібралися з «Барселоною». Хай там як, але, за словами керманича «Юве» Антоніо Конте, він дуже добре вивчив гру суперника, побудовану в основному на стандартах та навісах до штрафного майданчика. «Ми дещо змінили свою гру в захисті, оскільки «Селтік» 40 відсотків своїх голів забив після кутових та зі штрафних», — пояснював очільник «Старої синьйори», який, до речі, вперше після багатомісячної дискваліфікації керував діями команди в Суперлізі біля межi поля.

Власне, практично впродовж усього матчу «Ювентус» перебував під тиском господарів, яких несамовито підтримували вболівальники, однак потуги «кельтів» пробити Буффона виявилися марними.

Натоміст за спиною Фрейзера Форстера м’яч побував тричі. Перше взяття воріт відбулося вже на четвертій хвилині. Воно власне й вирішило подальший перебіг протистояння — надалі «Ювентус» уміло захищався й гостро, й що головне, результативно контратакував. Свій перший м’яч туринці забили після позиційної помилки захисника «Селтіка» Ефе Емброуза. Нігерієць, який практично перед самим матчем повернувся з переможного для своєї збірної Кубка Африки, випустив на побачення з кіпером Алессандро Матрі i той, легко перегравши Форстера, направив шкіряну кулю в незахищену ціль.

Навіщо їм скандал

На самісінькій лінії воріт м’яч дістав захисник «кельтів», але, як показав відеоповтор, шкіряна куля встигла перетнути лінію. Щоправда, суддя на лінії цього не помітив і головний арбітр матчу запропонував командам продовжити гру. Проте через секунду гольове питання зняв Клаудіо Маркізіо, який зблизька розстріляв шотландські володіння.

А якби другий форвард «Юве» не зробив «контрольний постріл»? Знову скандал із незарахованим голом, як той, що розгорівся після матчу Євро–2012 Україна — Англія?

Цікаво, що до перерви автором дебютного голу вважався саме Маркізіо, і лише після відпочинку, коли судді, певно, переглянули відеоповтор, було встановлено спортивну справедливість. Хоча, здається, переписування голів на інших футболістів доречне у спірних ситуаціях — подвійних торканнях, автоголах; у моменті ж iз голом Матрі судді просто помилилися (або просто не побачили — епізод і справді був складний), i лише збіг обставин дозволив їм підчистити свій промах. Думається, тепер і в УЄФА мають замислитися над втіленням ідеї електронної фіксації взяття воріт. До слова, ФІФА вже провело експеримент на клубному чемпіонаті світу в Японії.

Хай там що, а проблем із фіксацією ще двох голів у суддівської бригади з Іспанії на чолі з Альберто Ундіано Мальєнко не було. Відтак 3:0 — більш ніж переконлива перемога «Юве». «Рахунок радує «Ювентус». Майже 70 хвилин ми грали краще, але не можна пропускати легкі голи», — резюмував очільник «Селтіка».

Натомість Ернесто Вальверде — головний тренер «Валенсії», яка вдома мінімально поступилася «ПСЖ», визнав силу опонентів. «Кожна контр­атака парижан несла в собі загрозу. Не дивно, адже в їхньому складі є феноменальні гравці», — сказав іспанський «коуч». Щоправда, головний феномен «ПСЖ» Златан Ібрагімович позавчора жодного голу не забив. Більше того, Ібра пропустить матч–відповідь із «кажанами» через червону картку, яку він отримав на останніх хвилинах матчу за грубу гру.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу. Перші матчі. «Селтік» (Шотландія) — «Ювентус» (Італія) — 0:3 (Матрі, 3; Маркізіо, 77; Вучинич, 83), «Валенсія» (Іспанія) — «ПСЖ» (Франція) — 1:2 (Рамі, 90 — Лавессі, 10; Пасторе, 43; вилучення: Ібрагімович, 90+2 («П»)),