Між небом і землею

13.02.2013
Між небом і землею

Легендарна американка Ліндсей Вон у перший день ЧС отримала важку травму. Фото з сайта fisalpine.com.

Під крилом міжнародної федерації лижного спорту перебуває велике господарство — FIS опікується одразу шістьма олімпійськими дисциплінами і для кожної з них у цьому році проводить чемпіонат світу. Поки що на головному турнірі передолімпійського сезону «відстрілялися» лише сноубордисти. Зараз у австрійському Шладмінгу змагаються гірськолижники; через тиждень в італійському Валь ді Фіемі розпочнеться планетарний форум iз лижних гонок, стрибків із трампліна та двоборства, а завершать «мундіальну» програму Міжнародної федерації лижного спорту фрістайлісти, які у березні зберуться в Осло.

На головній сторінці свого офіційного сайту FIS веде медальну статистику, як з окремих видів, так і загалом. Наразі першими в загальному заліку йдуть спортсмени США, які на цьогорічних «мундіалях» виграли п’ять нагород, три з яких золоті. Друге місце з чотирма нагородами в цьому, далеко не остаточному, протоколі посідають канадці.

Цікаво, що авторитетне агентство спортивної статистичної інформації Infostrada Sports зробило прогноз на майбутню Сочинську олімпіаду, згідно з яким перемогу в загальному медальному заліку здобуде збірна Канади, другими стануть норвежці, третіми — спортсмени зi США. Водночас, базуючись на результатах попередніх олімпіад, дорослих та юнацьких чемпіонатів світу, спеціалісти вважають, що на Іграх–2014 Україна залишиться без медалей. Хоча, слід зауважити, що свої розрахунки статистики завершили до початку ЧС–2013 із біатлону, на якому наші спортсмени вже виграли три нагороди.

За великим рахунком, у боротьбі за олімпійські відзнаки, окрім стріляючих лижників, Україна могла б розраховувати на допомогу фрістайлістів, які кілька років тому демонстрували доволі високі результати в акробатиці. Проте лідер жіночої збірної — єдина з українок володарка планетарної медалі Ольга Волкова — наразі проходить реабілітацію після складної хвороби, а найтитулованіший вітчизняний фрістайліст Станіслав Кравчук у відкритому листі до президента НОК Сергія Бубки i профiльного міністра Дмитра Табачника заявив, що через конфлікт із керівництвом збірної та федерації, які «виживають його з колективу», змушений припинити тренування.

Щодо інших наших спортсменів–лижників, то їхні результати на ЧС далекі від п’єдестальних. Нагадаємо, що найвище з наших сноубордистів на нещодавньому планетарному форумі піднявся Йосип Пеняк, який показав 21–й результат у паралельному слаломі.

Не надто тішать своїх наставників і українські гірськолижники, які виступають у Шладмінгу. Після трьох змагальних видів — супер–гіганту, швидкісного спуску та суперкомбінації — найкращий результат поміж наших співвітчизників показав Ростислав Фещук. У суперкомбінації за сумою двох спусків 22–річний киянин став 26–м, програвши переможцеві — американцеві Теду Лігеті — 17 секунд. У жінок цю складну дисципліну виграла німкеня Марія Хофель–Ріш, тоді як наша Богдана Мацьоцька з відставанням у 18 секунд фінішувала на 32–й позиції.

У чоловічому супер–гіганті знову переміг Лігеті; наші Фещук та Іван Ковбаснюк посіли 60–те та 65–те місця, відповідно. У жінок найкращою в цій дисципліні стала Тіна Мазе зi Словенії, тоді як українки Мацьоцька i Тетяна Тікун через складні погодні умови так і не дочекалися дозволу для спуску. Варто відзначити, що під час змагань супер G найтитулованіша гірськолижниця планети — Ліндсей Вон із США — отримала складну травму правого колінного суглобу, розірвавши дві хрестоподібні зв’язки й зламавши малу гомілкову кістку.

Швидкісний спуск у чоловіків виграв норвежець Аксель Лунд Свіндаль (Фещук — 44–й), у жінок — француженка Маріон Роланд.