НОВИНИ ПЛЮС

12.02.2013

Українську ГТС поділять без Європи

Київ веде переговори з Росією про створення двостороннього консорціуму з управління українською газотранспортною системою, не сподіваючись більше на третю сторону — ЄС. Про це пише газета «Коммєрсант–Україна», посилаючись на власні джерела в російському «Газпромі». Такі переговори тривали минулого тижня між керівником «Газпрому» Олексієм Міллером та віце–прем’єром українського уряду Юрієм Бойком, а цього тижня вони продовжаться. Українська сторона зажадала, щоб консорціум було створено на паритетних засадах і він не володів, а тільки управляв ГТС, свідчить джерело «Коммєрсанта». У майбутньому договорі мусить бути зафіксований принцип про транспортування Росією 60 млрд. кубометрів газу на рік і оплату його транзиту на суму 2,2 млрд. доларів. Сторони, за інформацією джерела, не дійшли наразі згоди, чи буде застосовуватися надалі принцип «постачай або плати». Це саме той, через невиконання якого кілька тижнів тому «Газпром» виставив Україні рахунок на 7 млн. доларів — за недобір газу. Очікується, що ціну на газ для України буде знижено до 280 доларів за тисячу «кубів».

Офіційно ні Київ, ні Москва не коментують ці переговори. Але можна припустити, що відмова від європейського учасника консорціуму спричинена тим, що ЄС не демонструє рішучості долучитися до проекту, про який iдеться ось уже протягом десяти років. Крім того, ЄБРР поставив жорсткіші умови надання кредиту на модернізацію української ГТС.

Блокування Верховної Ради

Учора у залі ВР перебували десятеро депутатів від опозиції, які блокували трибуну. Опозиція та Партія регіонів за вихідні не дійшли згоди щодо питання персонального голосування. Лідер об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк повідомив, що 12 лютого, на його думку, можлива спроба силового розблокування роботи парламенту.

Здоров’я Луценка

Ув’язнений екс–міністр Юрій Луценко підозрює, що в нього почалася внутрішня кровотеча, він другий тиждень просить провести йому відповідні аналізи, але марно. Про це сам Луценко розповів під час відеоконференції — у такому режимі відбувалося вчора чергове засідання Печерського райсуду Києва. «Стан здоров’я не такий гарний, як хотіли б мої друзі, але не такий поганий, як хотілося б моїм ворогам, — повідомив iз притаманним йому гумором Луценко. — Думаю, що дотягну до 25 лютого, коли мене знову мають привезти на діагностику та лікування в клініку «Оберіг».

Тим часом у Менську колонію прибули п’ятеро народних депутатів України — як повідомила на своїй сторінці у «Фейсбуці» прес–секретар «Народної смооборони» Лариса Сарган, «аби перевірити у дії проведення судового засідання в режимі відеоконференції, чи не порушують права Луценка». Проте депутатів, серед яких була і дружина ув’язненого екс–міністра Ірина Луценко, спершу не пускали до колонії. Після кількагодинних переговорів їм по двоє дозволили зайти у приміщення.

Міністрів — у палаци

Екс–міністр культури Михайло Кулиняк отримав нове робоче місце — він став гендиректором Палацу мистецтв «Україна». Про це пише «Дзеркало тижня», посилаючись на джерела в адміністрації Президента України. Віолетта Мозгова, донька багаторічного керівника Палацу Миколи Мозгового, відтак стала художнім керівником «України». В останні роки, з 2010–го, пані Віолетта була в.о.гендиректора головного сценічного майданчика країни.