Молоді, смішні й відомі

12.02.2013

Поки кінематографічний світ готується до «оскарівського» вечора, у світі музичному головна музична церемонія року вже відгриміла. Позавчора пізно ввечері в Лос–Анджелесі вшановували лауреатів премії «Греммі». На ювілейній, 55–й, церемонії відзначали переможців аж у 81 категорії. Що стосується головних номінацій, то, як запевняють музичні критики, цього року думка професіоналів на диво збіглася з симпатіями публіки, тобто перемогли найдостойніші як з точки зору професіоналів, так і з точки зору простих слухачів.

Одразу три «Греммі» отримав австралійський співак бельгійського походження Готьє. Самотужки він здобув «золотий грамофон» у категорії «Найкращий альтернативний альбом», а ще у двох номінаціях тріумфував разом із новозеландською зіркою Кімброю. Їхня пісня Somebody That I Used to Know перемогла в категоріях «Найкращий запис року» і «Найкращий поп–дует».

«Піснею року» визнано композицію We Are Young американського інді–гурту Fun, учасники якого також розділили між собою перемогу в категорії «Найкращий дебют».

«Греммі» за «Альбом року» отримала група Mumford and Sons із диском Babel. Нагороду британським фолк–рокерам вручала співвітчизниця Адель, яка щойно сама піднімалася на сцену по «золотий грамофон» за найкраще сольне виконання поп–композиції Set Fire to the Rain.

Інді–рок–гурт The Black Keys «засвітився» аж у шести номінаціях, з яких переміг у шести, в тому числі «Найкраща рок–пісня» (Lonely Boy) та «Найкращий рок–альбом» (El Camino). Найкращим поп–альбомом стала платівка Stronger Келлі Кларксон, а за традиційний вокальний поп–альбом (Kisses on the Bottom) нагороду отримав сер Пол Маккартні.

Ще один визначний музикант отримав «Греммі» посмертно — за найкращий альбому стилі world music фахівці одностайно відзначили унікального індійського музиканта Раві Шанкара, що грав на ситарі.