Енн надягла «маску»

12.02.2013
Енн надягла «маску»

Останній крок на шляху до найочікуванішої в кінематографічному світі церемонії року — вручення «Оскарів» — зроблено. У Лондоні роздали премії Британської кіноакадемії — БАФТА. Попри ажіотаж довкола «оскарівської» церемонії, відзнаки британських кіноакадеміків не менш престижні, ніж американські, принаймні з точки зору фахівців. І хоча позиції колег за океаном далеко не завжди збігаються з думкою британців, певні висновки щодо того, кому дістанеться «золотий чоловічок» через два тижні, БАФТА зі своїми «золотими масками» все ж допомагає зробити.

Так, після церемонії в Лондоні майже до ста відсотків зросли шанси Енн Хетевей, якій більшість експертів і без того пророкують «Оскара» за жіночу роль другого плану. Фантіну у виконанні Хетевей у кіномюзиклі «Знедолені» критики одностайно оцінюють за найвищою шкалою. Недарма Енн вразила знімальну групу своєю грою ще на прослуховуваннях — роль знедоленої повії їй вдалася блискуче. Щоб іще краще перевтілитися у Фантіну, актриса погодилася, аби її насправді обстригли майже «під нуль» в епізоді, коли жінка продає своє волосся. А для сцени смерті героїні схудла на 11 кг. Якщо додати ще й доволі непогані вокальні дані — «золота маска» БАФТА відійшла Хетевей цілком заслужено, як і недавній «Золотий глобус».

Приз БАФТА як найкращий актор другого плану серед чоловіків отримав ав­стрієць Крістоф Вальц, задіяний у фільмі Квентіна Тарантіно «Джанго вільний». Вальц номінований і на «Оскар» також. Самому Тарантіно «Джанго» приніс «золоту маску» за найкращий сценарій.

Лауреати цьогорічної БАФТА в номінаціях «Найкращий актор» та «Найкраща актриса» в головній ролі — Деніел Дей–Льюїс («Лінкольн») та Еммануель Ріва («Любов») — також серед претендентів на нагороду Американської кіноакадемії.

Із найкращим фільмом року в Лондоні також обійшлося без сюрпризів — уже вкотре за останній місяць на сцену піднявся Бен Аффлек, щоб отримати призи одразу й за стрічку «Операція «Арго», і за найкращу режисерську роботу.