Шок по–українськи

12.02.2013
Шок по–українськи

Олена Підгрушна (праворуч) — вдруге зійшла на подіум чемпіонату світу у Нове Мєсто. Фото з сайта biathlon.com.ua.

Регулярні подіумні фініші вітчизняних біатлоністок на етапах нинішнього Кубка світу дозволяли українським уболівальникам з оптимізмом очікувати на чемпіонат світу в чеському містечку Нове Мєсто. Щоправда, перед стартом «мундіалю» головний тренер нашої збірної заявив: «Дівчатам не вдалося уникнути болячок». Хто знає, плутав суперникам карти Василь Карленко чи «вмикав запобіжники» на випадок невдачі, але після сенсаційних результатів своїх підопічних йому в будь–якому разі виправдовуватися не доведеться. «Золото» й «бронза» Олени Підгрушної та Вікторії Семеренко — у спринті, третє місце Підгрушної в гонці переслідування — таких успіхів Україна не мала більше десяти років. Власне, раніше дві нагороди в одній гонці чемпіонату світу українські біатлоністки виграли лише одного разу, в сезоні 1998/1999 рокiв, коли на ЧС у Холменколлені Олена Зубрилова та Олена Петрова посіли два перші місця в мас–старті. І ось після 11–річної перерви Україна знову має чемпіонку світу — у 2002 році Зубрилова виграла «золото».

 

Стрімка несподіванка

Хай там як, а через перенесену застуду лідери жіночої збірної Олена Підгрушна та Вікторія Семеренко у змішаній естафеті, яка відкривала змагальну програму «мундіалю», участі не брали. Відтак «синьо–жовта» четвірка у тій гонці фінішувала лише дев’ятою. Натомість до спринту й Лєна, й Віта підійшли свіженькими. Потирати руки в очікуванні медалі українські шанувальники біатлону почали вже після фінішу Віти Семеренко. Вона завершила гонку в ранзі проміжного лідера й не змогла приховати емоції, переможно піднявши вгору руки. Можливо, комусь радість сумчанки, яка, до слова, стартувала в числі перших (19–й стартовий номер), здалася завчасною. Проте бронзова призерка минулорічного ЧС саме в спринтерській гонці зрозуміла: стрільба «на нуль», помножена на хороший хід, — це заявка на подіум.

Власне, у пелотоні, який налічував 114 спортсменок, знайшлося лише дві біатлоністки, які змогли перевершити результат Семеренко. Краще за сумчанку пройшла 7,5–кілометрову дистанцію лідер сезону, норвежка Тура Бергер та капітан української збірної Олена Підгрушна, яка також відстрілялася «на нуль» і ракетою промчалася по трасі.

Нинішній сезон для Підгрушної став справдi зірковим. Кращим результатом представниці Тернополя на попередніх планетарних форумах було 14–те місце в індивідуальній гонці. Відтак багато хто її перемогу на ЧС розцінив як сенсацію. Не очікувала від себе такого результату й сама спортсменка. «Не стану приховувати, що ця перемога — велика несподіванка й для мене, й для тренерів», — зізналася володарка планетарного «золота». Щоправда, успішними стартами на грудневих і січневих етапах Кубку світу Підгрушна, яка, до речі, є п’ятиразовою чемпіонкою Європи, потроху готувала Україну до свого тріумфу.

Чудеса та «бронза»

Як відомо, перемога в спринті — це прекрасна нагода для здобуття іще одного «золота» в «персьюті». Як це робити, продемонстрував норвежець Еміль–Хегле Свендсен, котрий, випередивши на 2,4 см у гонці переслідування Мартена Фуркала, виграв друге індивідуальне «золото» в Нове Мєсто.

Після половини «персьюту» й Підгрушна мала хороші шанси стати дворазовою чемпіонкою світу, але на першій стійці у 25–річної українки здали нерви. «Промахнулася два рази на «стійці» через внутрішнє хвилювання. Ішла першою й подумала про друге «золото». Напевно, не вистачило досвіду і не змогла впоратися зі своїми емоціями», — після фінішу сказала капітан української збірної.

Два кола штрафу відкинули Олену на п’яту позицію. І, напевно, не бачити їй медалі в гонці переслідування, якби не «аварія» Анн–Крістін Флатланд та Ольги Зайцевої, котрі вели боротьбу за «срібло». Під час обгону норвежка упала й збила росіянку, тим самим позбавивши й себе, й опонентку шансів на нагороди. Тож практично без боротьби їхні місця на подіумі поруч із переможницею Бергер зайняли полячка Крістіна Палка та українка Підгрушна. «Це падіння позбавило мене медалі», — розводила руками Зайцева, команда якої одразу після гонки подала протест. Щоправда, суддівська колегія переглядати підсумки гонки не стала.

«Якщо вчора (після спринту) у мене був просто шок, то сьогодні я відчуваю подвійний шок, тим паче що медаль мені вдалося завоювати якимось чудом», — не приховувала емоцій тернопільчанка, яка, до того ж, на радощах оголосила, що виходить заміж — «за українця, що має відношення до біатлону».

Щодо українських «стріляючих лижників», то кращим результатом наших чоловіків стало 17–те місце Андрія Дериземлі у спринті.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу з біатлону (Нове Мєсто, Чехія).

Змішана естафета (2х6 км, 2х7,5 км). 1. Норвегія — 1:12.04,9 (0 штрафних кіл + 4 додаткові патрони). 2. Франція — +20,0 (0+8). 3. Чехія — +32,3 (0+5)... 9. Україна (Джима, Бурдига, Дериземля, Седнєв) — +1.50,9 (1+8)...

Жінки. Спринт, 7,5 км. 1. Підгрушна (Україна) — 21.02,1 (0). 2. Бергер (Норвегія) — +6,4 (1). 3. Вік. Семеренко — +22,8 (0)... 22. Вал. Семеренко – +1.11,3 (2)... 63. Бондар (усі — Україна) — +2.29,1 (3)...

Гонка переслідування, 10 км. 1. Бергер — 28.48,4 (3). 2. Палка (Польща) — +18,5 (2). 3. Підгрушна — +21,5 (2)... 9. Вік. Семеренко — +1.10,9 (4)... 43. Вал. Семеренко — +3.44,6 (6)...

Чоловіки. Спринт, 10 км. 1. Свендсен (Норвегія) — 23.25,1 (1). 2. М. Фуркад (Франція) — +8,1 (1). 3. Фак (Словенія) — +11,2 (0)... 17. Дериземля — +1.12,6 (1)... 39. Седнєв — +1.54,1 (2)... 41. Семенов — +1.54,7 (2). 42. А. Прима (всі — Україна) +1.58,5 (1)...

Гонка переслідування, 12.5 км. 1. Свендсен — 32:35,5 (1). 2. Мартен Фуркад — +0,01 (2). 3. Шипулін (Росія) — +3,6 (1)... 30. Дериземля — +2.29,8 (4)... 36. А. Прима — +3.37,7 (3)... 45. Семенов — +4.38,5 (5)...