А «козачок» — засланий?

08.02.2013

9 лютого відбудеться засідання політради «Нашої України» за участі її лідера Віктора Ющенка.

Самочинні дії окремих представників партійних осередків, які в останнi два тижнi уповноважили себе виступати від імені певних обласних організацій, «нашоукраїнці» називають службовим підлогом, вмотивованим бажанням брати участь у інтригах і фінансовими обіцянками.

«Чому молодий керівник політради (Сергiй Бондарчук. — Ред.), який став членом партії тільки напередодні його обрання головою виконкому, відкрито, навіть зухвало виступає проти лідера, засновника партії, який активно працював на виборах–2012 у той час, коли сам Бондарчук більшість часу в цей період перебував за кордоном?» — обурюється в коментарі «УМ» член політради «НУ» буковинець Віктор Павлюк. Здається, це зрозумілі особисті амбіції молодого керівника–розкольника. Але тільки на перший погляд. У внутрішньопартійному середовищі його називають «засланим козачком» і поговорюють про закордонних замовників заколоту. «Потужним антагоністом Ющенка багато років був Віктор Медведчук і його кум Володимир Путін, які з 2005 року працюють на розкол і федералізацію України, — говорить в коментарі «УМ» Олексій Степановський, заступник голови харківської міської організації партії Ющенка. — А ідея Ющенка — єдність, і вона близька усім розумним українцям. Ще у 2002 році Бондарчук був виключений з «Нашої України» через його перехід до провладної коаліції. Потім розкаявся і повернувся». Чим пояснити вразливість Бондарчука до можливого вербування? «Його родичі були на гачку в силовиків і скоріше за все ця ситуація не вирішилася, — припускає Степановський. — Тільки цього літа ми впоралися з Наливайченком, який закликав вливатися в лави чужої нам об’єднаної опозиції, і от маємо кадрову кризу з його наступником, який на момент призначення головою політради був найбільш компромісною фігурою для проведення передвиборчої кампанії, — просто треба було підписувати документи», — пояснює пан Олексій.

Розрахунок заколотників, за його словами, будувався на відсутності прописаних у Статуті важелів голови партії — його прав і обов’язків. Варто відзначити, що після обрання Ющенка третім Президентом установчі документи партії передбачали офіційне двовладдя. Лідер партії має посаду голови партії. Вибори на цю посаду не передбачені. Управлінські повноваження знаходяться в руках голови політради, тобто Сергія Бондарчука.

Згідно з нормами Статуту «Нашої України», зокрема у розділі 7.2.3., з’їзд партії скликається політрадою партії, а також президією політради на вимогу не менш ніж чотирнадцяти організацій партії з числа обласних, республіканської в АР Крим, Київської та Севастопольської міських організацій партії, висловлену рішеннями рад цих організацій. «Сергій Бондарчук поспішив повідомити про підтримку 14 обласних організацій», — заявила на сторінці у «Фейсбуці» речник партійного лідера Ірина Ванникова. За її словами, нещодавня перевірка обласних осередків довела, що засідання рад у Чернігові, Херсоні не проводилося, а стан Донецької та Кримської організацій такий, що збиратися на партійні заходи там просто нікому. «Очевидно, вся регіональна підтримка зосереджена у Київській міській організації, а точніше, в особі невдоволеного її керівника пана Ніцоя, а ще — випадкових осіб в деяких обласних організаціях, які самочинно взяли на себе повноваження виступати від імені обласних осередків, — переконана Ванникова. — Зрештою, засвідчити факт проведення засідання рад місцевих організацій мали б протоколи, доправлені до виконкому партії... Наразі таких юридичних документів немає».

«Засідання президії полiтради партії може бути скликане на вимогу членів президії політичної ради партії у кількості не меншій ніж третина її кількісного складу, — свідчить пункт Статуту 7.4.4. — Зробити це просто на вимогу обласних організацій неможливо», — сказав у коментарі «УМ» юрист Олексій Савченко.

Учора, в четвер, Сергiй Бондарчук спробував провести засiдання президiї. На ньому були присутнi двоє (разом iз Бондарчуком) членiв президiї з десяти. Чи це не свiдчення того, що розкольницькi дiї Бондарчука не сприймаються в партiї?