Берлінале–2013: обіцянка третього Раю

22.01.2013
Берлінале–2013: обіцянка третього Раю

7 лютого стартує 63–й Міжнародний Берлінський кінофестиваль. Більшість «вакансій» великого конкурсу було заповнено, одначе до минулої п’ятниці трималася інтрига щодо решти учасників великої конкурсної програми. Доти в ній не було ні українських (ні з чим було ходити), ні російських авторів, і загалом із Східної Європи була присутня тільки Румунія. Оскільки мала увага до кінематографа наших теренів стала майже традицією для Берлінського фестивалю останніх літ, то якихось сподівань уже й не було. Тільки поставало просте запитання: чи то кіно східноєвропейське їм так не подобається, чи політична кон’юнктура не та зовсім?

Відтак інформація, що надійшла у п’ятницю, виглядає заледве не сенсацією. У великому конкурсі з’явилася картина «Довге щасливе життя / Долгая счастливая жизнь» російського режисера Бориса Хлєбнікова («Свободное плавание», «Сумасшедшая помощь», «Пока ночь не разлучит»). А найбільшим (і найприємнішим!) сюрпризом стало включення до конкурсної програми дебютної стрічки казахського режисера Еміра Байгазина «Уроки гармонії». Два місяці тому я був в Алмати, і дехто із захопленням розповідав мені про появу нового яскравого таланту. Дебют молодого режисера на Берлінале — уже успіх, а коли ще й приз... Дай–то, Боже!

Серед фінальних «надходжень» великого конкурсу — і «Нічний поїзд до Ліссабона» відомого режисера Білле Аугуста, з Джеремі Айронсом у головній ролі.

Із «євросхідняків» до конкурсу включено румунську картину «Поза дитини» Келіна Петера Нетзера. Щодо Центральної Європи — варто назвати третю частину трилогії знаменитого австрійця Ульріха Зайдля «Рай: надія». Першу з них — «Рай: любов» було презентовано в Каннах, йшлося про секс–туризм зрілих дам. На минулорічному Венеційському фестивалі показали «Рай: віра», і от тепер — заключна стрічка трилогії. Й водночас заключний тур трьо­ма найбільшими фестивалями світу. Системна людина Зайдль, є вочевидь продумана продюсерська тактика і стратегія презентація фільмів світові. Учімося, брати мої українці! (Нагадаю також, що Зайдль одного разу, у фільмі «Імпорт–експорт» (2007 рік) увійшов і в наші українські «палестини», почасти події картини заторкують вітчизняну проблематику). Із європейського Центру також боснійська картина «Випадок з життя Айрона Пікера» Даніса Тановича.

Серед відомих імен у майбутньому конкурсі — американець Гас ван Сент («Слон», «Харві Мілк» та інші). 16 літ тому саме в Берліні було показано «Розумника Віла Хантінга», який суттєво зміцнив авторитет режисера. Ще одне відоме ім’я, і теж американське, Стівен Содерберг («Секс, брехня та відео», «Ерін Брокович», «Соляріс»...) з фільмом «Побічний ефект»— із зірками  Джудом Лоу та  Кетрін Зетою–Джонс.

Звісно, що одразу потрапляє в центр уваги «Закрита завіса» іранця Джафара Панахі. За його долю було стільки переживань останнім часом, у тому числі й на Берлінале.

Уже стало традицією показувати щось таке новітньо–технологічне. Цього разу в конкурсі фільм Кріса Сендерса та Керка де Мікко «Печерні люди», знятий в 3D методом комп’ютерної анімації.

Серед зіркових імен — Катрін Деньов у французькій стрічці «На моєму шляху» Еманюель Берко та Ізабель Юппер у бельгійській «Монахині» Гійома Ніклу. Господарі, німці, виставили своє «Золото» Томаса Арслана, з Ніною Хосс у головній ролі. Прозорий натяк на те, кому належить віддати «Золотого ведмедя».

Отже, загалом у великій конкурсній програмі 24 фільми, 19 з яких конкурсні (решта — так званий спеціальний показ). Вони презентують 23 країни: Австрію, Бельгію, Боснію і Герцеговину, Голландію, Гонконг і Китай, Грецію, Іран, Іспанію, Казахстан, Канаду, Корею (Південну), Німеччину, Південну Африку, Польщу, Португалію, Росію, Румунію, Словаччину, США, Францію, Чилі, Швейцарію. Як бачимо, широке представництво, і схід та центр Європи так само належно представлено. Респект відбірковій комісії.

Синхронно з фестивалем (а в ньому, окрім Великого й малого, короткометражного, конкурсу, «Панорами» та «Форуму», ще безліч усіляких програм і ретроспектив) працюватиме і Європейський кіноринок. Сподіваюсь, там буде й українська секція, яка останні роки там традиційно займала своє місце. Серед програм, що буде представлено на ринку, «Прямо із Санденсу» (йдеться про найвідоміший американський фестиваль незалежного кіно). Цікавою обіцяє бути й ініціатива «Американські незалежні в Берліні». Уже не вперше пропонується програма «Дебати про індустрію на Європейському кіноринку 2013», де експерти обговорять тенденції розвитку кіно у сьогоднішньому світі.

Звичайно, німці пропонують і велику та різноманітну програму своїх фільмів.