Пекучий «мексиканець»

15.07.2004

      Імовірно, що цю рослину завезли до нас із Південної Америки, де її використовували і як їжу, і як ліки. У Мексиці і сьогодні його відвар вживають при лихоманці та водянці. В Україні це — популярний протизастудний засіб. Здавна перець рекомендували при деяких запальних захворюваннях — нефриті, циститі, простатиті, а також при геморої. Вважається, що настоянка з перцю збуджує шлункову секрецію, а отже, зловживання нею може призвести до надмірного підвищення кислотності шлункового соку та запорів.

      Сучасні фармацевтичні довідники рекомендують настоянки, мазі, пластирі з перцю. У плодах рослини є багато вітаміну С і зовсім відсутні ферменти, що окислюють його, — ось чому вітамін добре зберігається під час консервування. Велика кількість вітаміну забезпечує цілющу дію чаю з перцем при застуді.

      Відома лікар-гомеопат Тетяна Попова, котра розповіла «перцеву історію», стверджує, що з величезним успіхом використовує «перцеві» препарати у своїй лікарській діяльності. «Гомеопатичний препарат з перцю називається капсикум, — сказала, зокрема, пані Тетяна. — Його виготовляють iз  висушених дозрілих стручків з насінням. Вживають при катаральних захворюваннях дихальних шляхів, запаленнях легенів, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, органів малого таза, радикулітах, кропивниці. Багато лікарів особливо рекомендують його при хронічному запаленні середнього вуха із затяжним перебігом, що передбачає глибоку дію цих ліків, оскільки захворювання рідко піддається медикаментозному лікуванню традиційними засобами».

      Перець хоч і пекучий, але всемогутній, кажуть знавці. І це, на щастя, «гірка» правда...

Василь ГАЙДУК.