Скелет–«жучок» у шафі

09.01.2013

Кому — Різдво, а кому — несподівані знахідки, та ще й у найкращих традиціях детективної класики. П’ятого січня близько 22:00 у квартирі журналіста відділу розслідувань львівської газети «Експрес» Тараса Зозулінського знайшовся сторонній пристрій для прослуховування. «Ми з дружиною захворіли і збирались ставити гірчичники. Для цього у шафі ми шукали непотрібний рушник. У результаті пошуків за чистою білизною ми виявили незрозумілий предмет домашнього вжитку — чи то халат, чи то рушник–рюкзак, який нам не належить. Тобто був факт нелегального проникнення в житло. На цьому знайденому предметі ми виявили подвійну «лейбу», в одному з відділень якої був чіп, схожий на мікросхему з батарейкою», — розповів львівський журналіст «Україні молодій».

Тарас Зозулінський та редакція газети подали заяви та повідомлення про злочин до Галицького райвідділу міліції, ГУМВС у Львівській області, обласної прокуратури та управління СБУ. Як виявилося, із цього «пригоди» лише починаються.

Увечері 6 січня журналісту зателефонували представники міліції, які повідомили про намір провести обшук без санкції суду. При цьому слідчий зазначив, що не дозволить бути присутніми при обшуку журналістам та будь–яким стороннім особам. До квартири Зозулінського вирушила група працівників газети «Експрес» та відео–ператори. Близько 20–ї години правоохоронці відмовилися від намірів робити обшук без постанови суду. Натомість Тарасові запропонували на Різдво вранці з’явитися на допит. Зозулінський провів у міліції близько чотирьох годин. За його словами, впродовж цього часу слідчі просили його віддати знайдений пристрій для експертизи і цікавилися написаними журналістськими розслідуваннями.

Позавчора ввечері в квартирі Зозулінського відбувся обшук, який тривав понад шість годин — ледь не до півночі. Слідчо–оперативна група шукала інші пристрої для прослуховування. Те, як проводили огляд приміщення, за словами Зозулінського, радше скидалося на формальні дії, які потрібно зробити, аби відзвітувати перед керівництвом. Спеціалістів НДЕКЦ не забезпечили необхідним обладнанням для швидкого виявлення радіоелектронних пристроїв — просто нишпорили «вручну» за допомогою ліхтарика, викруток та ножа. На це звернув увагу присутній адвокат Петро Кравчук. «Після такого огляду квартири міліцією я не можу стверджувати, що в приміщенні немає пристроїв для негласного зняття інформації», — сказав адвокат.

За словами журналіста, правоохоронці припускають, що виявлена ним річ — не «жучок», а пристрій, який виробники вживляють у рушники, аби знати, скільки їх продано у світі. «Натомість есперт, запрошений редакцією «Експресу», стверджує, що знайдений мною предмет є високопрофесійним «жучком». Підозрілим є і те, що під час огляду мене викликав на сходову клітку слідчий Медвідь і наполягав, аби я віддав знайдений пристрій. Інакше вони організовуватимуть обшук редакції, що паралізує роботу журналістів», — розповів Зозулінський.

Працівники МВС запевняють, що діяли професійно і, що показово, не знайшли акумулятора для підслуховуючого пристрою. «Загалом це доволі абсурдна ситуація. Стверджувати, що в помешканні пана Тараса взагалі був прослуховуючий пристрій, ми не можемо, оскільки журналіст відмовляється надати вилучений ним предмет до огляду нашими експертами, — коментує ситуацію для «УМ» генерал–майор міліції, начальник ГУМВС на Львівщині Олександр Рудяк. — Тепер ще й головний редактор газети «Експрес» Ігор Починок вимагає від нас санкцію суду на проведення огляду вже в офісі редакції для виявлення прослуховуючих пристроїв там. Усе це робиться для піару».

Сам Зозулінський пов’язує появу «жучка» зі своєю журналістською діяльністю, зокрема підготовкою низки резонансних розслідувань. Так, зокрема у грудні минулого року він підготував публікації щодо причетності родини Прем’єр–міністра Азарова до заволодіння активами на кримському узбережжі, оборудок навколо дачі Президента Януковича в Магарачі, зловживань міліцейського підприємства коштами громадян, наркоторгівлі у Львові та ін.

На сьогодні за заявою Зозулінського до міліції відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 171 Кримінального кодексу (умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).