В очікуванні спеки

03.01.2013
В очікуванні спеки

Перша ракетка України — Леся Цуренко — успішно почала новий тенісний сезон. (з сайту nikolaev–kiev.org.ua.)

Віталій МОХНАЧ

Підготовку до першого в новому році турніру з серії «Великого шолому»— відкритого чемпіонату Австралії, старт якого запланований на 14 січня,— переважна більшість тенісистів проводить на Зеленому континенті. Особливість клімату (в Австралії зараз літо) та нелегкий шлях змушують спортсменів починати акліматизацію завчасно. А дехто висаджується не одразу в Австралії, а в інших країнах Південного Тихоокеанського регіону.

У найближчі дні синоптики обіцяють у Мельбурні, де пройде «Аустреліен оупен», неймовірну спеку— близько 40 градусів за Цельсієм. Наче в компенсацію за це організатори підготували учасникам приємний матеріальний подарунок. «Тенісистів очікує рекордний призовий фонд — 30 мільйонів австралійських доларів», — йдеться у повідомленні оргкомітету. Підвищення призових відбулося внаслідок протестних настроїв несіяних тенісистів, які погрожували бойкотувати змагання, якщо їм — «лузерам», що вилітають в першому колі «АО», не підвищать фінансову винагороду.

Від України в основному раунді відкритої першості Австралії–2013 гратиме четверо тенісистів — Леся Цуренко, Еліна Світоліна, Олександр Долгополов і Сергій Стаховський. Нагадаємо, що найкращий здобуток на мельбурнських кортах має Сашко, який у позаминулому році дістався в Мельбурні чвертьфіналу.

Підготовку до «АО–2013» найсильніший український тенісист, який нині посідає 18–й рядок рейтингу АТР, почав у Брісбені, де в другому колі представницького турніру АТР з призовим фондом 436 тис. дол. пройшов фін Єрко Ніємінена. Програючи по ходу поєдинку 2:6, 1:4, опонент киянина відмовився продовжувати матч, пославшись на травму.

Коротким виявився турнірний шлях у Брісбені ще для двох українців. Іван Сергєєв та Олександр Недовєсов зійшли з дистанції ще в першому раунді кваліфікації.

Водночас друга ракетка України — Сергій Стаховський— адаптується до спекотних умов у Індії, де на турнірі в Ченнаї (призові — 385 тис. дол.) після стартової перемоги над бельгійцем Бемельмансом (7:6, 7:6) сьогодні вранці складав іспит знаному хорвату Маріну Чиличу.

Відзначимо маленький подвиг нашого співвітчизника Дениса Молчанова, який на старті «челленджера» в Нумеа (Нова Каледонія, 75 тис. дол.) переграв другого сіяного, француза Флорана Серра— 6:4, 7:5.

Непогано почався новий сезон і для кращої вітчизняної тенісистки Лесі Цуренко, яка на турнірі WTA у Брісбені (призові — 1 млн. дол.), перегравши вчора Ярмілу Гайдошову із Австралії (1:6, 6:1, 6:4), пройшла вже до чвертьфіналу. До основної сітки Цуренко — 116–й номер світового рейтингу— пробилася через кваліфікацію.

А от другий номер українського жіночого тенісу Еліна Світоліна припинила боротьбу на турнірі WTA у китайському Шеньчжені (призові — 500 тис. дол.), де в другому колі поступилася Кларі Закопаловій із Чехії (4:6, 3:6).

Значно раніше ці змагання залишила Людмила Киченок, яка не змогла пройти кваліфайн–раунд. Не склалося у неї й у парному турнірі, де вона разом із сестрою Надією вже в першому раунді поступилася дуету Аояма/Пегула (Японія/США). Натомість Ірина Бурячок у парі з росіянкою Соловйовою пройшла тут до другого кола змагань, здолавши китайсько–таїландський тандем Ван/Вонгтеанчай — 6:4, 6:0.

Не вдалося пробитися до основної сітки WTA–змагань в Окленді (Нова Зеландія, 235 тис. дол.) одеситці Марині Заневській. Спочатку українка здолала знану Анастасію Родіонову— колишню росіянку, яка нині виступає під австралійським прапором, — 6:7, 7:6, 4:1, відмова суперниці через травму. Проте у фіналі кваліфікації в напруженій боротьбі програла Грейс Мін зі США — 6:2, 4:6, 3:6.

ЯК ЗДОРОВ’Я?

Через шлунково–кишковий розлад знаменитий іспанець Рафаель Надаль знявся з відкритого чемпіонату Австралії. Відзначимо, що майже половину минулого року раніше перший, а тепер четвертий номер рейтингу АТР провів у лазареті, заліковуючи травму коліна.