Спікером стане Рибак,

12.12.2012
Спікером стане Рибак,

«Регіональний» аксакал Володимир Рибак.

Уже сьогодні, на першому засіданні, нова Верховна Рада може обрати свого Голову й затвердити призначення Прем’єр–міністра. Лідери Партії регіонів не бачать приводу зволікати з обома питаннями. «Ми приймемо присягу, за дві години сформуємо фракції, потім буде поставлено питання про обрання спікера і Прем’єра», — заявив учора журналістам Олександр Єфремов, якого «регіонали» на засіданні в кінотеатрі «Зоряний» переобрали головою фракції. Крім того, «Регіони» одностайно затвердили технічне рішення підтримати Миколу Азарова як Прем’єр–міністра й несподівано висунули на Голову ВР ще одного донеччанина й партійного «аксакала», рівновіддаленого від різних центрів впливу, — Володимира Рибака.

Чи є в Партії регіонів самостійна більшість — принаймні 226 голосів — для ухвалення рішень щодо керівників ВР та Кабміну? Ще кілька днів тому подейкували про нестачу голосів, але вчора Михайло Чечетов у коментарі «УМ» оптимістичним голосом заінтригував: «Завтра все побачите».

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає: «Зрозуміло, що парламентську більшість утворюватиме Партія регіонів. Ситуативно за деякі законопроекти віддаватимуть голоси частина мажоритарників–самовисуванців і частково комуністи. Стосовно якостей цієї більшості, то якщо останні два роки вона була контрольованою, працювала в автоматичному режимі, то тепер буде дещо іншою. Зібрати відповідну кількість голосів для прийняття своїх законів стане складніше».

З опозицією, як вважає політолог Карасьов, «ніяких стосунків не буде. Парламент буде фактично розділений навпіл, і замість законотворчої роботи його чекають політичні війни. Меншість, на відміну від 2010—2012 років, буде не статичною, вона стане більш активною й дієвою, що даватиме Верховній Раді рівновагу політичних сил».

Віталій Бала, директор Агентства моделювання ситуацій, погоджується з колегою: «Більшість у ВР буде вже не такою «надійною» для влади, як досі, і, швидше за все, виявиться обмеженою в часі — з наближенням президентських виборів за певних умов вона зможе розпастися. Тим більше що йтиметься про вимогу персонального голосування». На думку політолога Бали, «цей парламент може бути неконструктивним, але якість законів безумовно поліпшиться».

Якщо ще кілька днів тому йшлося про нестачу «багнетів» для формування більшості на базі Партії регіонів, то, за суто математичною логікою, чому б усім іншим фракціям та депутатам не спробувати зібрати свою «більшовицьку» коаліцію? Відповідаючи на це запитання «УМ», БЮТівець Сергій Сас визнав, що в «Регіонів» «все давно зібрано»: «Якісь торги відбуваються для видимості, але по суті вже давно все вирішено і з самовисуванцями, і з комуністами». «Хоча в рамках опозиції ми, безумовно, будемо координувати зусилля, — каже представник «Батьківщини» в підготовчій групі ВР. — Можна говорити про між­фракційні об’єднання. Постійно проводяться консультації з Тягнибоком і Кличком, ми з ними працюємо в рамках підготовчої групи. Всі опозиційні сили повинні розуміти — запорукою успіху є тільки єдність».

«Першою спробою єдності буде співпраця у комітетах Ради, — каже Сас. — Я давно наголошую: для того, щоб забезпечити виконання контрольної функції ВР, треба вимагати для цього механізмів та інструментів у вигляді комітетів. Якщо їх не буде надано, тоді нам треба було б консолідовано відмовитися від усіх посад у Верховній Раді, нехай більшість бере всю відповідальність на себе. Тому що яму можна копати лопатою — держаком її копати не можна».

Але, судячи з усього, опозиція погодиться й на держак. За попередніми даними, влада забирає собі 15 комітетів, а опозиції віддасть 13.

Загалом у новій Верховній Раді буде 27 комітетів плюс спеціальна комісія з питань приватизації. Відповідне рішення вчора затвердила підготовча група. Комітет з питань фінансів, банківських справ і податкової політики заплановано розділити на дві частини, й обидві очолять «регіонали» (зокрема син Азарова Олексій). Також ідеться про те, що Партія регіонів без пояснень забере собі Бюджетний комітет — хоча досі його за традицією віддавали опозиції з метою контролю.

 

УМОВИ ПРАЦІ

У новому скликанні депутати голосуватимуть за допомогою тієї самої системи «Рада», що й досі. У цьому новобранці парламенту переконалися позавчора, коли Голова VI скликання Володимир Литвин та працівники апарату влаштували для них знайомство з роботою ВР. «Нам відповіли, що сенсорна кнопка готова до роботи, але вона не регламентована документами Верховної Ради. Тобто кнопка може працювати, але вона не узаконена», — повідомив «свободівець» Юрій Сиротюк.

Водночас Сергій Соболєв із «Батьківщини» запевнив: «Ми все одно навчимо порушників голосувати особисто. Закон про персональне голосування визначає чіткий порядок — реєстрація депутата винятково письмова, а якщо ти не зареєстрований, то твоя картка не вмикається».

* * *

Напередодні першого засідання нової Ради опозиція спробувала змінити розсадку депутатів у Верховній Раді. Але «регіонали» наполягли на своєму варіанті, мотивувавши це тим, що «в нас 185 депутатів, а у вас — тільки 101». Тож «Батьківщина» і «Свобода» залишаться «на гальорці», а прямий доступ до президії матимуть фракції ПР, КПУ, «УДАР» та самовисуванці. Таблички з іменами нових нардепів на їхніх робочих місцях були встановлені ще позавчора.