Заздриш? Стережись інфаркту...

11.12.2012

Упродовж п’яти років австрійські вчені спостерігали за двома тисячами добровольців, які зголосилися взяти участь в експерименті щодо «згубних відчуттів». На основі отриманих результатів фахівці з психології та психосоматики визначили емоції, надто небезпечні для здоров’я людини. Отже, що змушує нас старіти і хворіти?

Заздрість. Як засвідчили результати дослідження, у людей, що заздрять, інфаркт виникає у 2,5 раза частіше, ніж у тих, хто радіє чужим успіхам.

Ревнощі. Учені з’ясували, що почуття ревнощів спричиняє порушення гормональної рівноваги організму і насамперед зменшує вироблення статевих гормонів, зокрема тестостерону. А це може призвести до чоловічої імпотенції.

Самокатування. Почуття власної провини підвищує ймовірність розвитку онкологічних захворювань. Ця група людей також частіше застуджується та схильна до інфекцій.

Жалість до себе. Таке почуття може спровокувати захворювання печінки. Крім того, у людей, які себе жаліють, збільшується вироблення ацетилхоліну — гормону слабкості, знижується вміст цукру в крові, з’являються проб­леми з апетитом.

Жадібність. Скупі люди часто потерпають від розладів системи травлення, які можуть спровокувати навіть булімію або анорексію.