ФУТБОЛЬНА МОЗАЇКА

11.12.2012

Рейтинг від «УФ»: перший — Коноплянка

Півзахисник «Дніпра» Євген Коноплянка став найкращим українським футболістом у 2012 році відповідно до підсумків опитування газети «Український футбол». Євген набрав 267 очок у голосуванні футбольних вболівальників, експертів і журналістів (49 перших місць + 50 других + 20 третіх).

Друге місце посів ще один дніпропетровець — Руслан Ротань (171), а третє — динамівець Олег Гусєв (127). У першу десятку також потрапили Андрій Ярмоленко (88), Олександр Кучер (88), Андрій Шевченко (70), Андрій П’ятов (50), Євген Хачеріді (19), а також легіонери Анатолій Тимощук (18) та Олександр Яковенко (2).

Євро–2020 проведуть за новою системою

Матчі чемпіонату Європи 2020 року відбудуться відразу в багатьох країнах, а не в одній чи двох, як було заведено раніше. Таке рішення ухвалено на засіданні виконкому УЄФА. Точна структура проведення Євро–2020 ще перебуває в стадії розробки. Нова схема буде представлена в березні 2013 року, і всі майбутні господарі такого турніру визначаться до березня 2014–го. Скажімо, від Італії заявлено Рим і Мілан. А від України це вочевидь будуть Київ і Донецьк.

Проблеми в «Арсеналі»

За даними джерел сайту Football.ua, у зимове міжсезоння київський «Арсенал» спіткає фінансова криза. Адже один із головних спонсорів клубу (за здогадками, це Ігор Коломойський), відмовився від своєї частини фінансування «канонірів». Першим клуб залишив виконавчий директор Андрій Полунін. Також з «Арсеналу» нібито вже пішов і головний тренер Леонід Кучук (за іншими даними — він просто у відпустці). Подейкують, перед весняною частиною чемпіонату «канонірів» чекає скорочення бюджету та розпродаж провідних виконавців.

Чи продають Фернандіньйо?

27–річний півзахисник «Шахтаря» Фернандіньйо взимку може залишити український клуб.

«У січні я залишаю «Шахтар». Домовився про підписання контракту з англійським клубом. Буду грати в Манчестері», — наводить слова бразильця сайт Calcionews24.

При цьому гендиректор «Шахтаря» Сергій Палкін заявив, що Ферна вже «сам спростував цю інформацію».

Ндойє розорює «Волинь»

ФІФА зобов’язала луцьку «Волинь» сплатити екс–голкіперу команди Іссі Ндойє чималу суму компенсації за неправомірний розрив трудової угоди з ним. Лучани мусять повернути сенегальцеві 230 тисяч доларів боргів із зарплати і ще 618 тисяч євро — як відшкодування за невиконання клубом умов контракту.

У «Волині» не розуміють такого рішення ФІФА. Клуб збирається звертатися до Спортивного арбітражного суду в Лозанні. Український ФК звернувся до міжнародних дисциплінарних органів із проханням дискваліфікувати Ндойє до завершення строку дії угоди з «Волинню». Але нині він уже є третім голкіпером німецького «Гройтер Фюрта».

Штрафи українським клубам

Контрольно–дисциплінарний комітет ФФУ схвалив кілька рішень, які стосуються клубів прем’єр–ліги, чиї фанати дозволили собі протиправні витівки. Так, за масове використання вболівальниками «Карпат» піротехнічних засобів та скандування нецензурних висловів у матчі з «Волинню» львівський клуб мусить виплатити Федерації 100 тисяч гривень. Київський «Арсенал» має заплатити 30 тисяч гривень за використання його фанами ракетниць на грі з «Динамо». Динамівці сплатять стільки ж за «піро» на матчі з «Говерлою», а «Волинь» — за фаєри на грі з «Чорноморцем».

75 тисяч гривень — така ціна неправомірних дій уболівальників «Кривбасу» під час гри з «Шахтарем». Штраф запорізькому «Металургу» за скандування фанами образливих висловів у матчі з «Металістом» — 50 тисяч.

Шева тренуватиме «Челсі»?

Президент «Челсі» Роман Абрамович хоче знайти Андрієві Шевченку місце в тренерському штабі «аристократів», аби українець став потенційною заміною Рафаелю Бенітесу. Є й інший варіант: Шеву призначать директором «Челсі», й він будуватиме свою кар’єру в області футбольного менеджменту, повідомляє газета «Дейлі експрес».