Не дівчатка для биття

11.12.2012
Не дівчатка для биття

Юлія Титова (праворуч) у матчі з командою Росії. Фото з сайту Belichanka.com.

В Україні жіночий футзал, на відміну від чоловічого, тільки набирає обертів. Схожа ситуація простежується й у світі загалом. Третій «мундіаль», що завершився позавчора в Португалії, хоч і мав відношення до ФІФА, але все ще значився як «експериментальний».

Для дівчат із Малайзії це була перша проба пера — представниці Південно–Східної Азії у п’яти матчах пропустили 56 голів. А для міні–футболісток Бразилії перемоги на таких ЧС — уже звична справа. Співвітчизниці Пеле у фіналі впевнено обіграли господарок — 3:0, здобувши третє поспіль світове «золото».

Турнір у місті Олівейра–де–Аземейш став дебютним і для збірної України. Попри брак досвіду міжнародного рівня, підопічні Володимира Колока не виглядали в Португалії «дівчатками для биття». Молода «синьо–жовта» команда гідно пройшла всю турнірну дистанцію й посіла високе п’яте місце поміж десяти учасників.

«Зачепитися» за нагороди «мундіалю» нашим завадили більш досвідчені збірні Іспанії та Росії, які не дозволили українкам піднятися в групі вище третього місця. Якщо поразка іспанкам виглядала прогнозованою — на думку однієї з лідерок «синьо–жовтих» Юлії Титової, саме «Червона фурія» є найсильнішою командою у світі, то боротьба з Росією за другу позицію у квінтеті довгий час була рівною. Тим паче, грали добрі знайомі: основу російської команди складають гравчині клубу «Лагуна–УОР» (Пенза), там же виступають двоє українок — Титова й Горобець. У другому таймі клас росіянок — постійних учасниць світових форумів — дався взнаки, й у ворота Ірини Мельничук влетіли три м’ячі.

Це трапилося в п’ятницю, а за день до того наші дівчата стали авторками найбільшої перемоги на ЧС–2012 — 17:0 — над «нещасною» збірною Малайзії. Цікаво, в цьому матчі жодного разу не відзначилася наша лідерка Аліна Горобець. Загалом найкраща футзалістка світу 2009 року забила на цьому турнірі лише один м’яч, щоправда, він виявився найціннішим, оскільки приніс перемогу нашій команді над японками в матчі за п’яте місце.

 

ТАБЛО

ІІІ експериментальний чемпіонат світу з футзалу серед жінок (Португалія). Група А. Бразилія — Венесуела — 16:0, Японія — Іран — 2:1, Бразилія — Японія — 5:0, Португалія — Іран — 3:1.

Підсумкове становище: Бразилія — 12, Португалія — 9, Японія — 6, Іран — 3, Венесуела — 0.

Група В. Малайзія — Україна — 0:17 (Шульга — 5, Широка — 3, Малишко — 2, Прокопенко — 2, Титова, Шеремет, Шаповал, Павленко та Ігнатенко), Росія — Україна — 3:0, Іспанія — Малайзія — 11:0, Іспанія — Коста–Рика — 4:0.

Підсумкове становище: Іспанія — 12, Росія — 9, Україна — 6, Коста–Рика — 3, Малайзія — 0.

Півфінали. Іспанія — Португалія — 0:0 (по пен. — 1:3), Бразилія — Росія — 1:0.

За 9–те місце. Венесуела — Малайзія — 8:1.

За 7–ме місце. Іран — Коста–Рика — 4:3.

За 5–те місце. Україна — Японія — 4:0 (Горобець, 18; Широка, 28; Малишко, 34; Павленко, 35).

За 3–тє місце. Іспанія — Росія — 1:0.

Фінал. Бразилія — Португалія — 3:0.