Винен капітан?

11.12.2012

Є два мірила сили національних команд. Одне базується на принципі: сильний чемпіонат — сильна збірна, друге залежить від рівня легіонерів у колективі. Здавалося, наша жіноча гандбольна збірна, заявка якої на ЧЄ–2012 майже повністю складена з «іноземок», мала потенціал, аби всерйоз поборотися за високі позиції на першості Європи. Однак українські гандболістки опинилися в числі найгірших команд Європи разом із Македонією, Хорватією та Ісландією.

«Синьо–жовті» програли всі три матчі першого групового етапу й достроково завершили турнір. Питання виходу з групи українки могли вирішити в стартовому поєдинку проти вочевидь найслабшої команди квартету — Чехії, але та гра завершилася поразкою українок. Надалі підопічні Леоніда Ратнера мали шанси на порятунок реноме й були близькі до виграшу двох наступних матчів. Однак у рівному двобої проти господарок Євро — сербок — нашу збірну згубила маса нереалізованих семиметрових та виходів сам на сам. А в суботньому протистоянні з немотивованими олімпійськими чемпіонками–норвежками довести гру до переможного кінця завадило подвійне вилучення.

Відтак Євро–2012 стало одним із найгірших в історії української збірної.

«Винуватити тренерський штаб у провалі на цьогорічному Євро не варто. Ця команда важко керована. В ній немає ні дисципліни, ні командного духу, ні патріотизму. Наші легіонерки приїздять до збірної лише для того, щоб побачитися з рідними, підлікуватися», — каже в коментарі «УМ» Леонід Євтушенко, попередник Ратнера на тренерському містку. Ледь не головним винуватцем розвалу екс–очільник збірної називає капітана Анастасію Підпалову: «Вона вже давно не думає про гандбол. Для неї важливішим є зовнішній вигляд, спілкування з пресою — одним словом, самопіар». До слова, єдину перемогу в останніх шести матчах (з урахуванням «Кубка Турчина») збірна України здобула за відсутності капітана.

На думку Євтушенка, національна жіноча команда потребує серйозних змін: «Слід звернути увагу на дівчат із внутрішньої першості. Нехай така збірна буде потенційно слабшою, але всі її гравці матимуть ігрову практику й перебуватимуть під наглядом тренерського штабу. Та й збори буде легше організовувати. Нині ж у збірній 12 чи 13 легіонерок, більшість із яких, за винятком хіба що Манагарової, у своїх клубах сидить на лаві запасних».

На думку пана Євтушенка, у разі запуску «омолоджувальної програми» одним із претендентів на пост очільника національної збірної міг би стати головний тренер «Спартака» Олександр Гурський.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи (Сербія). Перший груповий етап.

Група А. Сербія — Україна — 25:23 (Манагарова (7)), Чехія — Норвегія — 19:21; Норвегія — Україна — 18:17 (Борщенко, Глібко (по 4)), Сербія — Чехія — 28:24.

Підсумкове становище: Норвегія — 6, Сербія — 4, Чехія — 2, Україна — 0.

Група В. Данія — Франція — 28:27, Македонія — Швеція — 15:26; Швеція — Франція — 17:24, Данія — Македонія — 37:30.

Підсумкове становище: Франція, Данія, Швеція — 4, Македонія — 0.

Група С. Іспанія — Хорватія — 25:21, Угорщина — Німеччина — 24:21; Хорватія — Німеччина — 16:17, Угорщина — Іспанія — 32:31.

Підсумкове становище: Угорщина, Іспанія — 4, Німеччина, Хорватія — 2.

Група D. Росія — Чорногорія — 27:30, Ісландія — Румунія — 19:22; Румунія — Чорногорія — 20:23, Росія — Ісландія — 30:21.

Підсумкове становище: Чорногорія — 6, Росія, Румунія — 3, Ісландія — 0.

Другий груповий етап. Група 1: Норвегія — 4, Франція, Сербія, Данія, Швеція — 2,

Чехія — 0.

Група 2: Чорногорія — 6, Угорщина — 4, Румунія — 3, Іспанія, Росія — 2, Німеччина — 1.