Сміттєвий рай для курорту?

07.12.2012

Таку перспективу для кримчан змалював на позавчорашній презентації національних проектів, організваній Держ­агентством з інвестицій і управління національними проектами України, віце–прем’єр тутешньої Ради міністрів Валерій Пальчук. Мовляв, крига скресла: визначено майданчики, проведено переговори, підписано угоди, протоколи про наміри з виробництва газу, його придбання і транспортування. Один iз майбутніх промислових майданчиків — дванадцять iз половиною гектарів колишніх сільгоспугідь у селі Білоглінка неподалік центрального аеропорту Сімферополя. А прийти сюди зі своїми новітніми технологіями має американська компанія SHER Technologies, LLC, яка вже завершила підготовчий етап цього інвестпроекту.

«Компанія працює на ринку понад 22 роки. Вони (її представники. — Авт.) за­пропонували використовувати гідропіроліз — метод глибокої переробки. 20% відходів підуть на вторинну переробку — це пляшки, будівельні відходи, метал, а 70% утилізують, тим самим скоротивши площі полігонів, і перетворять на різні види енергії: штучний газ, електрику, тепло, дизель. Цей газ можна буде доопрацьовувати, а 10% неутилізованого залишку захоронюватимуть на полігонах твердих побутових відходів»,— розповів пан Пальчук.

За його словами, американська компанія будуватиме обидва заводи та купуватиме сортувальні лінії винятково за власні кошти. Американці нібито готові й на те, щоб продавати вироблений із непотребу газ (понад півмільйона кубів за добу) місцевим споживачам зі знижкою. Планується, що за таких умов проект окупиться за 4–5 років. Орієнтовна ж потужність самої щорічної переробки сміття — 150 тисяч тонн на заводі у Білоглинці і 50 тисяч — у Керчі.