«Дазвольтє відкланятіся»

04.12.2012
«Дазвольтє відкланятіся»

Учора Президент Янукович підписав указ про відставку Прем’єра Миколи Азарова, що потягнуло за собою відставку всього Кабінету Міністрів. Водночас урядовці лишаються виконувати обов’язки до призначення нового КМ.

Нагадаємо, весь керівний склад Кабміну пройшов до парламенту, отримав депутатські мандати. Переважна більшість — за списком Партії регіонів. При цьому глава МНС Віктор Балога — як мажоритарник від своєї партії «Єдиний центр», міністр економіки Петро Порошенко — просто як мажоритарник.

Азаров очолював список ПР. Разом із ним надалі мають визначитися, де працювати — у виконавчій владі або парламенті (чи то пак, замість них визначить адміністрація Президента) Борис Колесников, Сергій Тігіпко, Дмитро Табачник, Олександр Лавринович, Анатолій Близнюк та ін.

Кого Президент Янукович поставить на Кабмін для співпраці з парламентом VII скликання — представника своєї Сім’ї, або ж ставленика «групи Клюєва» чи, можливо, «групи Фірташа»? Чи є шанси в «рівновіддаленого громовідводу» Миколи Азарова зберегти посаду глави уряду з прицілом на чергову економічну кризу? І наскільки взагалі зміниться склад Кабміну? Про це «УМ» запитала у політолога Вадима Карасьова.

«Для Азарова ще не все втрачено. Але загалом склад уряду має суттєво змiнитися. Якщо старий Кабмiн вiдправлений у вiдставку, значить, Президент не обмежиться точковими замiнами i хоче бачити оновлений, глобально перезавантажений уряд, який надасть нового дихання економiчнiй полiтицi, — каже Карасьов. — Щодо нового складу КМ, багато залежатиме вiд утвореної «Регiонами» парламентської бiльшостi. Але, я думаю, залишиться Колесников, може залишитися на МiнАПК Присяжнюк, Тiгiпко, фiнансист Колобов, за певних умов — Хорошковський. Лавринович буде у ВР залежно вiд того, чи стане вiн спiкером або вiце–спiкером. Є питання щодо мiнiстра закордонних справ Грищенка, а також Порошенка. Табачник, швидше за все, осяде у Верховнiй Радi. Мiнiстром освiти натомiсть може знову стати Василь Кремень — це буде бiльшою мiрою професiйна, нiж полiтична фiгура».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Опозиція ігнорує «кнопкодавство»

Учорашнє засідання підготовчої групи нової ВР проходило без опозиції, представники якої залишили засідання через 20 хвилин після початку на знак протесту проти відмови у першочерговому розгляді питання про персональне голосування народних депутатів. Але на відміну від минулого «демаршу» опозиції (28 листопада), це засідання пройшло без неї. Обговорювали розселення новообраних депутатів в готелях, їхнє ознайомлення робочим місцем та з функціонуванням голосування системи «Рада», розсадкою в сесійній залі, форму прийняття депутатської присяги.

На запитання журналістів, чому опозиція все–таки не бере участі в розгляді питань щодо розселення й розсадки народних депутатів, БЮТівець В’ячеслав Кириленко відповів у кулуарах: «Всі ці питання регулюються в установленому порядку. Ці питання десятирозрядні в порівнянні з ключовим питанням — особистого голосування кожного народного депутата за самого себе». Але якщо опозиція сидітиме далеко від парламентської трибуни, то не зможе її блокувати в разі необхідності. Втім Кириленко переконаний: «Для бажання блокувати трибуну місце перебування депутата не є стримуючим чинником, а головним мотивом є політичне питання самого депутата, і де б я не стояв чи не сидів, коли в мене була гостра політична потреба висловити у такий спосіб свою політичну позицію, то я це робив».