Краще продавати, ніж купувати

29.11.2012

Український бюджет нині щедро годує іноземців. «Якщо подивитися на держзакупівлі, то побачимо, що їх бюджет — 300 мільярдів гривень. Частка ж вітчизняного товаровиробника мізерна, не більша, ніж 20—25%, — констатував голова ради Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ на дев’ятому з’їзді цієї організації. — Таким чином, державний бюджет дає заробити закордонному виробнику, а не власному. Я не маю нічого проти іноземців, але ми мусимо захищати своїх співвітчизників».

За словами Фірташа, у найрозвинутіших країнах світу ситуація дзеркально протилежна. Так, частка імпорту у державних закупівлях США та Японії не перевищує третини. «Якщо ми поліпшимо ситуацію хоча би наполовину, то це значно підсилить наші позиції, — стверджує голова ради Федерації. — Це означатиме поповнення бюджету і нові робочі місця. Але коли ми кажемо про створення нових робочих місць, то, боюсь, що у нас є проблема, як зберегти старі». Адже, на думку Дмитра Фірташа, сьогодні в Україні невигідно виробляти товари, значно вигідніше завозити їх іззовні. «Усе вітчизняне законодавство працює проти українського виробника, — констатував він. — Адже все найважливіше виготовляється за кордоном. Імпортні мита на ввезення технології та обладнання у нас великі, а завезення готової продукції не підлягає жодному оподаткуванню. Так, я розумію, що ми сьогодні у СОТ, що є певні нюанси, але при цьому не можна не бачити, що питання — надзвичайно серйозне».

На його думку, задіяною у процес повернення до власних надбань має бути не тільки влада — українські виробники мають також не орієнтуватися на імпорт, а купувати один в одного.

Важливим аспектом захисту внутрішнього ринку є підтримка експортерів. Як відомо, заборгованість влади перед експортерами із ПДВ не вдається погасити вже упродовж тривалого часу. Тож Дмитро Фірташ закликав уряд повернутися до ідеї, яка свого часу вже звучала — випустити спеціальні ПДВ–облігації. Пропозиція, яку раніше критикували, сьогодні може бути найкращим виходом із ситуації. «Якщо ми прийдемо до уряду і попросимо повернути нам гроші, то це буде неможливо, тому в бюджеті цих грошей нема, — пояснив Фірташ, зазначивши, — це не ідеальне рішення, але принаймні це краще, ніж нічого не робити». Випуск таких облігацій дозволить підприємствам компенсувати збитки завдяки відсотковим ставкам, а також дозволить отримати кредити. «Тобто ми отримаємо інструмент, з яким можна працювати», — пояснив бізнесмен.

ПДВ–облігації, на його думку, дозволять подолати найбільшу проблему сучасного українського бізнесу — нестачі обігових коштів. «Якщо ми поставимо перед собою мету порахувати, скільки ж сьогодні в країні «вимито» обігових коштів, то отримаємо дуже сумну цифру: 40 млрд. гривень не повернення і несплати ПДВ та ще близько 16 млрд. гривень переплати податку на прибуток». При цьому бізнес позбавлений можливостей позичати. Брати позики в банку — дорого. «Нам вже нічого давати у заставу, — сказав Фірташ під час свого виступу. — А банкам уже нічого брати».

Якщо цього не зробити, то наслідки для України можуть бути дуже сумними. Обсяг прямих іноземних інвестицій у нашу економіку стрімко скорочується, і у третьому кварталі нинішнього року у порівнянні з аналогічним періодом 2011 року знизився уп’ятеро! «Це дуже погана цифра, — констатував голова ради Федерації роботодавців. — Вона свідчить про те, що інвестиції покидають нашу країну. Нам потрібно повернути їх, тому що саме вони — це наша стабільність».

За словами Фірташа, уряд може втілити ідею ПДВ–облігацій уже з 1 січня 2013 року. На майбутнє ж керівник Федерації роботодавців запропонував владі розділити відповідальність за долю країни. «Для суспільства важливо привести рівень відповідальності бізнесу до рівня його прав і можливостей впливати на політику, — підсумував Фірташ. — Адже роботодавці — це прагматичні люди, які керуються економічною, а не політичною логікою. В іншому ж випадку суспільство стає заручником політичних рішень. Назагал, нинішня криза — наслідок саме таких рішень».