«Незалежність» від голлівудщини

27.11.2012
«Незалежність» від голлівудщини

Захоплення широкого екрана американським ширвжитком, здається, поховало будь–яку можливість для українців дізнатись, що кіно США — це не лише Голлівуд, а й незалежні студії з маленьким бюджетом, які роблять «інакше» кіно. Ініційований минулого року фестиваль незалежного американського кіно «Незалежність» цього року представляє палітру художніх та документальних інді–фільмів, які ви ніколи не побачите в прокаті. Ці фільми є фестивальною «діаспорою» — призери американських кінофорумів «Санденс», «Вудсток», «Бастер», фестивалю у Сан–Себастьяні.

У програмі ігрового кіно — сім стрічок. Відкриватиме фестиваль призер «Санденса» за найкращий сценарій, комедія «Безпеку не гарантую», в якій головні герої — троє журналістів, яким доручено взяти інтерв’ю у людини, що дала оголошення про пошук компаньйона для мандрівки у часі. Ще одне відкриття «Санденса» — екранізація бестселера Марка О’Брайєна «Сесії», в якому Вільям Мерсі — 36–річний чоловік, котрий живе лише за рахунок апарата штучного дихання, бажає нарешті позбутися цноти, а Хелен Хант — його консультант із сексу. Кінофорум у «Вудстоку» представлятиме призер у категорії найкращий ігровий фільм — «Каліфорнійське соло». Це історія про відомого рокера, котрий одного дня вирішив проміняти гітару на вила і стати фермером. Магічна стрічка про непорочне зачаття з музикою від Ребекки Томас «Наелекризоване дитинство» — химерна кіноробота, що стала проривом міжнародного дитячого кінофестивалю «Бастер».

Документальна програма «Незалежності» цьогоріч, окрім американських фестивальних майданчиків, устигла помандрувати європейськими широтами. Так, документальна стрічка про саркастичного іпохондрика Вуді Аллена була в офіційній селекції Каннського кінофестивалю 2012. Плеяда голлівудських кіномитців (Мартін Скорсезе, Джек Ніколсон, Роберт Де Ніро та інші) заговорять на великому екрані про Роджера Кормана — найпліднішого письменника та режисера США — у документальній стрічці «Світ Кормана: подвиги голлівудського бунтаря». Призер «Санденса», стрічка «Пабло», розповість про дизайнера Пабло Ферро, якого Стенлі Кубрик називав батьком образу шістдесятих та естетики музичного телебачення. Українсько–американський продукт, родзинка цьогорічного кінофестивалю, «Втрачене місто», — це історія американського архітектора, який, досліджуючи свій рід, вирушає у мандрівку до українського містечка Трохимбрід, де народився та дивом уникнув розстрілу під час війни його батько.

На фестиваль до Києва завітають Роберт Вайді, режисер, сценарист та продюсер фільму «Вуді Аллен: Документальний фільм», Шина Джойс та Дон Арготт — режисери та продюсери фільму «Атомні штати Америки», Брайан Шульц — продюсер фільму «Бруклінський замок». Окрім традиційних показів, організатори обіцяють майстер–класи та дискусії з гостями фестивалю, а документальна програма буде безкоштовною.

Локацією «Незалежності» стане кінотеатр «Київ», покази триватимуть до 2 грудня.