Парламентське відро з гнилими яблуками

13.11.2012
Парламентське відро з гнилими яблуками

Минулих вихідних Центральна виборча комісія нарешті оголосила остаточні результати парламентських виборів. Спочатку за партійними списками: згідно з даними ЦВК, Партія регіонів набрала 30% голосів (за неї проголосували 6 116 746 виборців), Об’єднана опозиція «Батьківщина» — 25,54% (5 209 090 виборців), «УДАР Віталія Кличка» — 13,96% (2 847 979), Комуністична партія — 13,18% (2 687 269) та ВО «Свобода» — 10,44% (2 129 933). Голова ЦВК Володимир Шаповал зачитав прізвища всіх 225 щасливчиків, що потрапили під купол ВР завдяки прохідному місцю у списку партії. Але із переможцями у мажоритарних округах усе виявилося не так просто. Їхній статус члени ЦВК визнавали у неділю із дискусіями та окремими думками. Відтак кількість округів, у яких планують проводити перевибори за сценарієм Банкової, не змінилася — тільки п’ять(№94, 132, 194, 197, 223). Водночас спроби окремих членів ЦВК закликати колег не визнавати результати виборів ще у трьох проблемних округах та призначити перевибори ще й там, не отримали підтримки провладної більшості. Отже, депутатську недоторканність автоматично отримали ще й самовисуванець, креатура Петра Порошенка Олександр Домбровський (округ №11), провладний самовисуванець Віктор Жеребнюк (№14) та «регіонал» Микола Дмитрук (№184), а загалом — 220 мажоритарників. За таке визнання опозиція вже оголосила членів ЦВК співучасниками кримінального злочину, яким легітимізовано крадіжку голосів виборців.

 

Тріо з Вінниці та Нової Каховки

З ініціативою виключити з порядку денного встановлення результатів виборів у одномандатних округах Вінниці №11 і №14 і встановити результати виборів на основі первинних протоколів виступила член ЦВК Юлія Швець, але не знайшла підтримки у колег («за» проголосувало тільки шестеро членів Центрвиборчкому). І це при тому, що, за результатами перерахунку, на ОВК №14, за даними пані Швець, зіпсованими по дільницях було від 12 до 24% бюлетенів, тоді як середня кількість визнаних недійсними бюлетенів у цілому по країні становить не більше 3%.

Заступник голови ЦВК Жанна Усенко–Чорна, не шкодуючи критики на адресу кандидатів, які «вибороли мандат у нечесній боротьбі», порівняла екс–«губернатора» Домбровського та керівника одного з районів столиці Жеребнюка із «гнилими яблуками», які можуть зробити «гнилим» увесь парламент. Голова ЦВК Володимир Шаповал заявив, що підтримує думку колег, але в них немає більшості. Тоді як результати виборів треба було встановити до 12 листопада.

Окремі кандидати від опозиції, які перемогли за результатами первинних протоколів, а не перерахунку, «Христом Богом» молили ЦВК встановити справжні результати виборів, але не були почуті. Після перерви, оголошеної на прохання Жанни Усенко–Чорної, ситуація не змінилася, тож ЦВК встановила результати по двох проблемних округах Вінниці (№11 і 14) та по округу №184 (Нова Каховка, Херсонська область).

І це при тому, що, за твердженням спостерігачів, частина бюлетенів в обох округах Вінниці була знищена. А щодо Херсонщини пані Усенко–Чорна додала, що тут «фантазія фальсифікаторів не обмежувалася «Беркутом» і сльозогінним газом», адже «по низці дільниць цього округу є різні протоколи, не досліджена різниця голосів по цих дільницях, а вона є істотною». Не дивно, що шестеро членів ЦВК, не згодні з позицією більшості, підписали протоколи по цих трьох округах з окремою думкою.

Така позиція шістьох не сподобалася «регіоналам» Леоніду Кожарі та Володимиру Олійнику, присутнім на засіданні ЦВК. На їхню думку, «особливі думки деяких членів ЦВК пояснюються політичною заангажованістю і явним політичним замовленням». Мовляв, якщо «хтось хоче займатися політикою, то має вийти зі складу комісії».

Партія «Батьківщина», у свою чергу, вже заявила, що ніколи не визнає рішення ЦВК щодо цих трьох проблемних округів, бо так звані «переможці є не народними обранцями, а кримінальними злочинцями». В опозиції обіцяють «зробити все можливе, аби ці громадяни не склали присягу народного депутата».

До зустрічі у Страсбурзі

Не вщухають пристрасті й навколо п’яти округів, де мають призначити перевибори. Так, голова ЦВК Володимир Шаповал проситиме Вищу Раду юстиції розглянути справу про порушення присяги суддями, на підставі рішень яких ОВК №94 (Київщина) визнала недійсним голосування на 27 дільницях. При цьому пан Шаповал нагадав рішення Європейського суду у справі «Ковач проти України», яким було визнано незаконним скасування голосування на чотирьох дільницях.

Після рішення низки суддів в Обухові та Василькові минулої п’ятниці ще й Київський окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позову «Батьківщини» про визнання протиправною та скасування постанови ОВК 94, якою були не враховані голоси майже 30 тис. виборців. Головуючий суддя Олег Головенко наголосив на необґрунованості позовних вимог і відмовився задовольнити клопотання нардепа Арсенія Яценюка долучити до справи документ, який свідчив про те, що кандидат у депутати Засуха брала кредит в «Укргазбанку». На припущення Яценюка, ці гроші пішли на підкуп членів комісії. Пані Засуха планує подати на Яценюка позов за наклеп, чого Арсеній Петрович, за його ж словами, «чекає з нетерпінням».

А минулої неділі ще й Київський апеляційний адміністративний суд відмовився задовольнити апеляцію «Батьківщини» щодо округу №94. Адвокати вже готують позови до Європейського суду з прав людини (Страсбург), який уже розглядав схожу справу. Адже після неврахування голосування на 27 дільницях, де переміг опозиціонер Романюк, уперед з невеличким відривом вирвалася одіозна дружина екс–«губернатора».

А тим часом Вищий адмінсуд відхилив апеляційну скаргу кандидата від опозиції по округу №197 (м. Канів) Леоніда Даценка до ЦВК щодо її постанови про «неможливість встановлення результатів виборів у п’яти округах». Відтак у одіозного нардепа Богдана Губського, який усіма силами і засобами намагався забезпечити собі перемогу на Черкащині, лишається другий шанс.

Так само вчора Вищий адмінсуд відмовив у задоволенні ідентичного позову й кандидату від опозиції по ОВК №132 (Первомайськ, Миколаївська область) Аркадію Корнацькому. Колегія суддів вирішила, що «постанова ЦВК від 5 листопада ніяким чином не порушує права позивача і відповідає вимогам законодавства». Мовляв, iдіть хлопці на перевибори і не судіться. «Вся країна, всі міжнародні спостерігачі бачили, що кандидат Корнацький виграв вибори. Ця перемога рішенням суду у нього була вкрадена», — обурювався представник Корнацького у суді Євген Ніколенко. За його словами, пан Корнацький також звернеться до Європейського суду з прав людини щодо порушення його права бути обраним.

Президент сказав «треба», Генпрокурор відповів «єсть!»

А тим часом Генпрокуратура порушила кримінальну справу за фактом фальсифікації результатів голосування в окрузі №223 у Києві (Шевченківський район столиці), де тривала запекла боротьба між екс–керівником району Віктором Пилипишиним і «свободівцем» Юрієм Левченком. За словами Генпрокурора Віктора Пшонки, в ході розслідування будуть встановлені особи, які сфальсифікували близько 400 бюлетенів у окрузі.

Нагадаємо, що прискіпливіше перевірити факти можливих фальсифікацій на п’яти проблемних округах (де мають відбутися перевибори) Генпрокуратуру на минулому тижні закликав Президент Віктор Янукович. До речі, глава держави вважає «природними недоліки, які виникають після виборів».

«Нам треба подивитися вже в новому парламенті, разом з новообраними депутатами, що треба буде виправити в законі про вибори для того, щоб надалі на будь–яких виборах уникнути тих питань, які виникли, — сказав Президент Янукович під час перебування з візитом на Кіпрі. Ще й додав, що вважає помилковою норму закону про вибори народних депутатів, що передбачає формування виборчих комісій шляхом жеребкування. На переконання глави держави, по п’яти проблемних округах усі відповіді дасть прокуратура.

Партія регіонів уже почула слова Віктора Федоровича, сказані в Нікосії. За словами першого заступника глави фракції Партії регіонів Михайла Чечетова, перевибори в п’яти округах орієнтовно на березень призначить новий склад Верховної Ради.

 

ДИВІТЬСЯ, ХТО ПРОЙШОВ

Партія регіонів отримала у новому парламенті 185 місць (за списками — 72, мажоритарників — 113); Об’єднана опозиція «Батьківщина» — 101 місце (62 за списками, 39 мажоритарників), партія «УДАР» Віталя Кличка — 40 місць (34 за списком, 6 мажоритарників), ВО «Свобода» — 37 місць (25 за списком, 12 мажоритарників), Компартія — 32 місця (всі за списком). Крім того, за мажоритарними округами до нової Ради пройшли 3 представники партії «Єдиний центр», 2 — Народної партії, 1 — Радикальної партії Олега Ляшка, 1 — партії «Союз». Іще 43 депутати пройшли до парламенту як самовисуванці.