Уроки японської

13.11.2012
Уроки японської

Денис Овсянников у боротьбі з Котаро Інабою, який заробив вилучення. Фото з сайту ФІФА.

Упевнено вигравши свою групу, українські фут­залісти отримали в суперники по 1/8 фіналу планетарної першості, як–то кажуть, прохідного опонента. Після підбиття підсумків групового раунду та відсіву двох найслабших команд, що посіли треті місця у своїх «пульках» (ними стали Гватемала та Австралія), «синьо–жовтим» випало грати з Японією. Напередодні старту ЧС наші співвітчизники мірялися силами з японцями у спарингу і несподівано програли — 1:3. Хоча тоді «самураї» мали підтримку своїх трибун, та й, очевидно, підопічні Геннадія Лисенчука грали «під навантаженням» і перебували в процесі акліматизації.

Хай там як, тренерський штаб «синьо–жовтих» зробив правильні висновки. Стартовий натиск українців на паркеті критого стадіону «Хуамарк» у Бангкоку став справжнім жахом для команди Японії. Уже на п’ятій хвилині після точних ударів Сергія Чепорнюка зі львівської «Енергії» та харківського «залізничника» Дмитра Федорченка команда іспанського спеціаліста Мігеля Родріго «горіла» — 0:2. Як і в матчі групового раунду проти господарів–тайців, швидко здобувши комфортну перевагу, українці отримали хорошу нагоду для гри на контратаках. І, наче під кальку з попереднього матчу, організували до перерви аж шість голів.

Відзначимо, що п’ятий гол наші хлопці забили, граючи в більшості. На її реалізацію знадобилося лише 30 секунд. «Шкода, що мої підопічні виявилися ментально слабшими за опонентів», — пояснив причину провалу японської збірної Родріго. За словами іспанця, розуміння, що все вже втрачено, в другому таймі позбавило його підопічних зайвого хвилювання та тягаря відповідальності. Відтак після перерви вже японці домінували на майданчику, постійно змінювали кіпера на п’ятого польового гравця, тримаючи українців в облозі. Десять хвилин безперервного японського штурму таки змусили Євгена Іваняка капітулювати. Одразу після пропущеного голу «перший номер» української збірної поступився місцем одноклубникові з «Локомотива» — Дмитрові Литвиненку. Той дуже швидко (за дві хвилини) пропустив два м’ячі й передав пост третьому голкіперу — Кирилові Ципуну. З появою на останньому рубежі представника івано–франківського «Урагану» наша збірна оговталася, змогла відвести гру від своїх воріт і більше не дозволила японцям забивати.

Як і після матчу з тайцями, Лисенчук був змушений визнати: «Я не задоволений другим таймом, оскільки ми багато пропустили. Причина — втрата концентрації, хоча ми знали, що на цій стадії турніру слабких суперників не буває».

Зрештою, добре, що все добре закінчилося. Завтра, в чвертьфіналі, наші хлопці зустрінуться з колумбійцями, які вибили з турніру збірну Ірану.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу (Таїланд). Підсумкове становище в групі В: Іспанія, Іран — 7, Панама — 3, Марокко — 0.

Група С: Бразилія — 9, Португалія, Японія — 4, Лівія — 0.

Група D: Італія — 9, Аргентина — 6, Австралія — 3, Мексика — 0.

Група Е: Сербія — 7, Чехія — 4, Єгипет, Кувейт — 3.

Група F: Росія — 9, Колумбія, Гватемала, Соломонові острови — 3.

1/8 фіналу. Україна — Японія — 6:3 (6:0, 0:3; Чепорнюк, 3; Федорченко, 5; Журба, 10; Рогачов, 13; Овсянников, 16, 18 — Моріока, 29, 31; Кітахара, 32; вилучення: Інаба, 15 (Я)), Колумбія — Іран — 2:1, Португалія — Парагвай — 4:1, Іспанія — Таїланд — 7:1, Італія — Єгипет — 5:1, Бразилія — Панама — 16:0, Росія — Чехія — 3:0, Сербія — Аргентина — 1:2.