Налетіли, розкидали людей...

08.11.2012

Учора вранці опозиція поширила повідомлення, що в Каневі команда Богдана Губського разом із «беркутівцями» викрала протоколи і печатку з окружної виборчої комісії №197. «Близько п’ятої години ранку в будівлю окружкому увірвалися працівники спецпідрозділу «Беркут», а голова комісії Максим Онищенко незаконно відкрив сейф, у якому зберігалася документація. На виході з будівлі «Беркут» просто розкидав людей. Вони разом із головою комісії й документами скочили в автобус і поїхали у Київ здавати їх у ЦВК», — цитує прес–служба «Батьківщини» нардепа Андрія Шевченка, який перебував у будівлі ОВК.

Шевченко наголосив, що такі дії, на його думку, абсолютно незаконні: «По–перше, окружком №197 не завершував свою роботу. Вони не затверджували жодних документів на цьому окрузі, і зрозуміло, що комісія не може подавати їх до Києва. По–друге, є чітко визначений законом порядок транспортування виборчої документації, який зухвало порушили».

На думку пана Андрія, у Губського, який програв вибори кандидату від «Батьківщини» Леоніду Даценку, просто здали нерви. «Він, очевидно, розуміє, що законний підрахунок протоколів і бюлетенів підтвердить перемогу Даценка. На жаль, це свідчить про те, що влада, хоч і неодноразово казала, що не втручається у виборчий процес, прямо в ньому задіяна. Тому що фактично допомогла команді Губського здійснити злочин», — зазначив Шевченко.

Однак за кілька годин прес–служба міліції заявила, що «Беркут» не застосовував сили. «На Черкащині працівники міліції забезпечили безперешкодне вивезення виборчих протоколів за результатам голосування по партійним спискам до ЦВК», — зазначається в повідомленні правоохоронців.

У міліції запевняють, що співробітники «Беркута» лише створили «живий коридор», щоб дати змогу голові ОВК разом із двома членами комісії безперешкодно зайти до приміщення комісії та забрати протоколи за результатами голосування по партійних списках, щоб відвезти їх до Центрвиборчкому. «Силового протистояння між співробітниками спецпідрозділу «Беркут» та громадянами не було. За допомогою до лікарів ніхто з присутніх не зверталися», — наголошує прес–служба.

У повідомленні також ідеться про те, що пізніше, коли працівники «Беркута» поверталися до Канівського міськвідділу на службовому автобусі «Богдан», їх обігнав автомобіль «Тойота Прадо», водій якого почав перешкоджати руху автобуса «та в подальшому скоїв із ним зіткнення». За фактом ДТП складено адміністративний протокол, постраждалих немає.

Нагадаємо, за результатами публічного підрахунку голосів в окрузі №197 БЮтівець Даценко переміг мільйонера Губського з перевагою у понад 4 тисячі голосів.