Канівська битва

06.11.2012
Канівська битва

Координатор руху «Спільна справа» Олександр Данилюк, представник ГО «Чесно» Мустафа Найєм і голова Комітету виборців України Олександр Черненко під час публічного підрахунку голосів по округу № 197. (УНІАН.)

197–й виборчий округ, розташований у Каневі на Черкащині, із самого початку виборів зажив поганої слави на всю Україну. Тут пробували їсти протоколи, тричі мінялися голови комісії, зникало світло, влаштовували «розборки» перед входом до окружної виборчої комісії...
На цьому окрузі в битві за мандат зійшлися Богдан Губський та Леонід Даценко. Підтримуваний чинною владою самовисуванець Губський колись був вірним соратником Кучми, членом СДПУ(о), потім «Єдиної України», згодом потрапив до Верховної Ради за списком БЮТ. Коли влада змінилася — швидко «стушкувався». Леонід Даценко — журналіст, письменник і найвідоміший та найзапекліший опозиціонер Черкащини, очолює місцеву раду об’єднаної опозиції. Затяті бої за бюлетені з голосами виборців у 197–му окрузі після завершення голосування тривали день і ніч, і зрештою ЦВК оголосила переможцем Губського. Хоча ще кілька днів тому представники опозиції, підбивши підсумки свого підрахунку протоколів дільничних виборчих комісій, оголосили: Даценко впевнено, з відривом у кілька тисяч голосів, проходить у ВР.

Підрахунок «методомПопандопула»

Як констатував сайт ЦВК після обробки 100% бюлетенів, за Богдана Губського проголосували 35,65% виборців. Опозиційного Леоніда Даценка, судячи з даних Центрвиборчкому, підтримали 31,82% виборців. Такий підсумок перевертає все з ніг на голову, адже дотепер у цьому двобої постійно лідирував опозиціонер, причому із суттєвою перевагою — у Губського при підрахунку 88,35 % протоколів було 30,76% голосів, у Даценка — 32,96%.

«По цифрах на сайті перемагає Губський, хоча це цілковито суперечить прийнятим і опрацьованим протоколам. Комісія зникла, ми охороняємо бюлетені і оформляємо акт про вчинення злочину. Губський перейшов межу!» — написав у своєму «Фейсбуці» нардеп Андрій Парубій, який перебуває на передовій канівської битви.

Усе, що відбувається в Каневі, він називає злочином і заявляє, що на сайті ЦВК вивішено сфальсифіковані дані про вибори у 197–му окрузі.

Ще більше такий «підрахунок» обурив самих канівчан, які з підрахунків опозиції вже після виборів знали, що лідирує кандидат від опозиції. Тож позавчора виборці вийшли на мітинг, щоб відстояти свої голоси.

Люди звинувачують окружком у фальсифікаціях «для Губського» через так зване «уточнення» протоколів, коли «дружні» йому члени окружної комісії повертали протоколи в дільничні виборчі комісії на доопрацювання і змінювали дані на користь провладного висуванця, «відщипуючи» по 300 голосів за рахунок непрохідних кандидатів та додаючи їх Богдану Губському.

У мітингу в Каневі взяли участь народні депутати Володимир Ар’єв та Андрій Парубій, а Леонід Даценко відбув до Києва у ЦВК, аби розібратися з «арифметикою», започаткованою ще героєм «Весілля у Малинівці» Попандопулом — «це тобі і це тобі» та взятою на озброєння членами ОВК № 197 у Каневі.

«На мітингу, на відміну від того, який був у Каневі в неділю, вже звучать жорсткі нотки, і такий самий настрій у людей. Це вже не народні гуляння, які були відразу після виборів. Люди закликають перекривати дорогу і йти додому до голови окружної комісії», — повідомила «УМ» одна із учасниць мітингу, канівчанка Ольга Поповиченко. Жінка не виключає, що відверті фальсифікації у Каневі можуть спонукати виборців до активних дій.

У натовпі мітингувальників з’явилися чутки, що в ЦВК Богдану Губському та голові ОВК №197 Максиму Онішенку завернули протоколи на доопрацювання. Мітингувальники вважали, що обидва фігуранти боротьби мають приїхати до Канева, і з нетерпінням їх чекали.

«Вибори» в «бермудському трикутнику»

Канівський округ встановив антирекорд — саме тутешня ОВК найповільніше з усіх окружкомів України передавала дані протоколів на сайт ЦВК. На шостий день після голосування практично всі дані по решті округів було передано на сервер у Києві, і лише по 197–й ОВК — тільки на 67%.

У перші ж дні виборів представники опозиції почали заявляти про вкрай незадовільну роботу адміністраторів, які не транслюють дані на сервер ЦВК або роблять це із помилками. Більше того — серверна кімната, з якої передавали інформацію, стала своєрідним «бермудським трикутником»: за свідченнями БЮТівця Андрія Шевченка, «в ній зникали документи».

Днями стала відомою й причина таких затримок. З’ясувалося, що системні адміністратори 197–ї ОВК Олександр Поліщук та його напарник Павло Батюк фактично не мали часу, аби розібратися з програмою «Вибори». Їх прийняли на роботу в екстреному порядку, звільнивши працівників, які майже два місяці працювали в комісії.

Про це повідомив програміст Павло Целовальніков. Саме з ним 23 вересня цього року окружна виборча комісія №197 уклала цивільно–правову угоду. Відповідно до неї, Павло зобов’язувався виконувати роль системного адміністратора, проходив два етапи навчання для роботи із системою «Вибори». Однак невдовзі після того, як ОВК очолила третя за рахунком голова Неоніла Левченко, змінивши Світлану Чонку, обох адміністраторів звільнили. Причому відповідна постанова датується 26 жовтня, 20–ю годиною 30 хвилин. Зверніть увагу: трохи більше як за добу до початку голосування. Нові програмісти, за свідченням Павла, не вміли користуватися системою.

«Коли я просто заради цікавості запитав у нових програмістів, чи працювали вони з програмою «Вибори», ті відповіли, що в очі її не бачили, і попросили мене хоча б приблизно показати, як працювати з меню», — зазначив Целовальніков у розмові з «УМ», на доказ показуючи документи.

Чи не криється відповідь на запитання, для чого з серверної кімнати вигнали адміністраторів перед самими виборами, в тому, що вони виявилися занадто сумлінними і чесними? Не хочеться вірити, що Поліщук та Батюк були заслані на 197–й округ саме для затягування передачі даних на сервер та фальсифікацій на користь провладного кандидата. Але вчора вранці опозиційні депутати заявили, що коли на сайті ЦВК з’явилася інформація про перемогу Богдана Губського, адміністратори ще навіть не прийняли всі уточнені протоколи ДВК.