Їсти – помилитися — любити

31.10.2012
Їсти – помилитися — любити

Юлія Тимошенко під час лікування. Фото з сайту «УП».

Позавчора надвечір Юлія Тимошенко, що перебуває під вартою у харківській лікарні «Укрзалізниці», почала голодувати, протестуючи проти нечесних виборів.

«Я оголошую голодування на знак протесту проти фальсифікації виборів», — процитував заяву екс–Прем’єр–міністра її адвокат, нардеп від БЮТ Сергій Власенко. За словами захисника, відповідну заяву Тимошенко подала до Державної пенітенціарної служби. Вона відмовилася від їжі і має намір пити лише воду.

Заступник начальника управління ДПтС у Харківській області Андрій Лапинський учора заявив журналістам, що Тимошенко в разі потреби можуть почати годувати примусово. «Є інструкція, яка передбачає примусове годування», — цитує «тюремника» агенція «Інтерфакс–Україна».

За словами Лапинського, рішення про те, коли починати таку процедуру, приймають лікарі залежно від стану здоров’я засудженої. Він також поінформував, що керівництво Качанівської колонії проводить бесіду з Тимошенко, аби переконати її відмовитися від голодування.

 

НЮАНСИ

Українське законодавство справді містить інструкцію про примусове годування ув’язненого, яка передбачає право працівників пенітенціарної служби за допомогою медика нагодувати голодуючого через зонд силоміць спеціальною сумішшю. Водночас Європейський суд із прав людини вважає примусове годування проявом насильства і тортур.

  • «Мокра» справа з мокрими печатками

    Влада намагається вкрасти кожен третій голос, відданий за ВО «Свобода», та кожен третій округ, де переміг мажоритарник–«свободівець». Через це сенсаційна партія може недорахуватися в новому парламенті аж 14 депутатів. Про це вчора заявив лідер об’єднання Олег Тягнибок на брифінгу, присвяченому темі фальсифікацій результатів парламентських вибо­рів. >>

  • «Черепашачі» окружкоми

    Найгіршу роботу з опрацювання протоколiв продемонстрували окружні виборчі комісії Київщини. Учора станом на 17.00 більшість ОВК країни наближалися до кінцевого результату, чимало взагалі завершили роботу з обробки протоколів, показавши стовідсот­ковий результат. І якщо, за даними ЦВК, загалом по Україні у цей час було оброблено майже 94% протоколів, то на Київщині — лише 62%. Відповідь на таку «черепашачу» роботу ОВК полягає у великій кількості проблемних округів, де відомі представники влади зійшлися у боротьбі за мандат із представниками опозиції. Звідси — намагання загальмувати роботу окружкомів, постійні перерви у роботі та відправлення делегацій від ДВК на опрацювання протоколів. >>

  • У бастіон «Регіонів» — із нашим законом

    Спостерігати за виборами в «найгарячіших» регіонах я почав із 2004 року (тоді — як голова «Студентського братства»). Читачі «УМ» зі стажем, мабуть, пам’ятають репортажі з Донбасу, що намагався всіма правдами й неправдами «накрутити» голосування за Януковича. Тепер я вкотре спостерігав за виборами у «твердині донецьких», і мушу сказати, що нинішня кампанія за розмахом фальсифікацій подекуди дуже нагадує ту, що вразила світ у 2004–му й призвела до радикального рішення Верховного Суду. >>

  • Вiдстояти Київ

    Попри невтішні прогнози експертів і те, що Об’єднана опозиція та «УДАР» Віталія Кличка зуміли узгодити єдиного кандидата лише на одному з 13 столичних округів (а на решті конкурували не тільки з провладними кандидатами, а й між собою), вибори по «мажоритарці» в Києві влада програла. І хоча й досі опрацьовано не всі протоколи, вже можна з певністю констатувати: політична свідомість киян перемогла грошові і гречані мішки. Судячи з даних Центрвиборчкому станом на 16:35 учорашнього дня, в усіх округах столиці, окрім 223–го, лідирували представники опозиції — 10 від «Батьківщини» і по одному від «Свободи» та «УДАРу».

    Водночас на багатьох округах виникли проблеми з прийняттям та обробкою протоколів, процес підрахунку навмисне затягувався, а деякі окружні виборчі комісії надсилали на сервер ЦВК дані, які не збігалися із зафіксованими в протоколах. Зрозуміло, що на користь кандидатів, близьких до влади. А шонайменше в чотирьох округах ситуація могла змінитися на «провладну» користь у будь–який момент. До цих ОВК і надходить найбільше скарг та заяв про порушення.

    У боях, на варті пачок бюлетенів, які в ОВК приймають неохоче, без сну і спокою увесь цей час проводять члени дільничних виборчих комісій. >>