З ким ви, пане Кличко?

26.10.2012
З ким ви, пане Кличко?

Під час підписання угоди про створення коаліції.

Стало зрозуміло, що партія «УДАР» Віталія Кличка не має наміру підписувати угоду про створення коаліції демократичних сил у наступному парламенті. Це наводить на підозри, що у Кличка інші плани.

 

Незважаючи на те, що лідери об’єднаної опозиції «Батьківщина» та ВО «Свобода» до останнього сподівалися, що буде й третій підписант — «УДАР», цього не сталося. Кличко на церемонію так і не прийшов. Свою відмову він пояснив європейською практикою: мовляв, спочатку — виграємо вибори, потім — результати захистимо, а там подивимося, в якому форматі об’єднуватися.

Така нерішучість політичного лідера як мінімум дивує. Чи, може, він сумнівається, що потрапить до Верховної Ради? А може, сподівається, що набере так багато голосів, що самостійно зможе сформувати більшість?

Хоча, швидше за все, причини простіші. Одним iз пунктів коаліційної угоди є обов’язкове ухвалення закону про імпічмент Президенту, створення комісії з дострокового усунення від влади Президента і, зрештою, голосування за власне імпічмент Віктору Януковичу.

Як стверджують експерти, Віталій Кличко, окрилений зростанням рейтингу своєї партії, давно вже «приміряє» на себе президентські атрибути. Тому йому невигідно ослаблювати інститут президентства. Це при тому, що у цивілізованих країнах процедура дострокового відсторонення від влади чиновника будь–якого рівня — це нормальна демократична практика.

Ще одна причина зволікання команди Кличка: ані сам лідер, ані ті, кого він веде з собою до парламенту, не мають впевненості, що хочуть співпрацювати у парламенті саме з опозицією, а не з Партією регіонів. І самі регіонали прозоро натякають на можливість створення коаліції з «УДАРом» та комуністами. Та й експерти не виключають такої можливості.

Так, в опозиційності Кличка сумнівається політолог Олександр Палій.

«Можливо, відмова Кличка підписувати угоду пов’язана з заявою керівництва, що вони не стануть створювати коаліцію, а позиціонують себе як головну альтернативу Януковичу. Але якщо партія Кличка не готова підписуватися під такими речами, як доволі жорстка антипрезидентська позиція, цікаво, як вони опонуватимуть Януковичу в наступному парламенті. Чи це буде ручна опозиція чи реальна?» — задається питанням експерт. На його думку, всі крапки над «і» буде розставлено при формуванні уряду та голосуванні за бюджет.

«Якщо в «УДАРі» будуть говорити про співробітництво з владою, одразу стане зрозуміло, що їхні заяви про опозиційність були лише грою», — підсумував Палій.

На думку іншого політолога, Віталія Кулика, пан Кличко, занадто довго торгуючись, може сам себе переграти і в результаті залишитися без посад та в повній ізоляції всередині парламенту. «На мою думку, Кличко змішує карти. Він продовжує переговори з усіма, його лінія невизначена, та, можливо, він сам розуміє, що не зможе контролювати свою політичну силу в парламенті. А тому не дає жодних обіцянок», — зазначив експерт.

У свою чергу, політолог Сергій Таран звернув увагу на те, що угоду про створення коаліції дуже важливо було підписувати саме перед виборами. Адже цей документ знадобиться вже на етапі підрахунку голосів. І те, що Віталій Кличко її не підписав, може означати, що для нього не так уже й важливо захистити результати виборів.

Щоправда, опозиціонери не втрачають надії, що Віталій Кличко якомога скоріше приєднається до їхньої майбутньої коаліції. Голова Ради об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк заявив, що хоча йому прикро, що Кличко не з ними, але він сподівається, що «якщо не він, то більша частина його фракції приєднається до нас у новообраному парламенті».

Лідер ВО «Свободи» Олег Тягнибок був більш категоричним. Він нагадав, що сьогодні суспільство поділене на дві частини: ті, що з владою, і ті, що з опозицією. І в цій чорно–білій палітрі неможливо залишатися десь між двома полюсами.«Або з українським народом, з українським суспільством, або з режимом Партії регіонів і комуністів», — підсумував Тягнибок.

Вікторія ШУЛЬЖЕНКО