У серцях та на великому екрані

25.10.2012
У серцях та на великому екрані

Богдан Ступка у стрічці Кшиштофа Зануссі «Серце на долоні». Фото з сайту kino–teatr.ua.

Цьогорічний кінофестиваль «Молодість» відбувається із величезною втратою — влітку 2012 року актор надзвичайного таланту Богдан Ступка пішов iз життя. «Молодість» вшановує пам’ять Ступки спеціальною програмою, що складається з 11 знакових фільмів за його участі. «Ми не просто вшановуємо світлу пам’ять видатного митця — ми хочемо, щоб він і далі ділився із глядачами своїм грандіозним талантом», — пояснюють організатори.

У програмі ретроспективи — як найвідоміші стрічки останніх років, так і всеукраїнські прем’єри останніх робіт з Богданом Сильвестровичем. Фільм «Серце на долоні» Кшиштофа Зануссі вперше в Україні покажуть уже сьогодні, 25 жовтня. Підстаркуватий розбещений олігарх у виконанні Ступки — новий та незвичний образ для актора і ще один доказ багатогранності його таланту. Відтак він отримав приз за найкращу чоловічу роль на ІІІ Римському міжнародному фестивалі (2008 рік). До України ж стрічка дійшла лише зараз. «Серце на долоні» — це була роль, спеціально написана для нього, — ділиться спогадами з Українською службою польського радіо режисер Зануссі, — він був винятковим актором, прекрасним партнером, співрозмовником. До того ж, у його театрі я ставив п’єсу, отже, він був моїм директором. І в усіх цих ролях він був дивовижною людиною і непересічною особистістю».

Стрічку «Підпоручик Ромашов» режисер Ігор Черницький знімав у Росії майже десять років. Це екранізація повісті Олександра Купріна, у центрі подій — підпоручик, що виступає проти консервативних порядків у армії та захищає безправних вояків. Уперше фільм презентували лише три тижні тому на російському кінофестивалі «Амурська осінь». Тож українці матимуть змогу поглянути на нове і, на жаль, останнє екранне амплуа Богдана Сильвестровича 27 жовтня.

Окрім прем’єр, на глядачів чекають ретро–покази легендарних стрічок, які стали початком творчої біографії Богдана Ступки, наприклад, дебютна його роль у фільмі «Білий птах з чорною ознакою» 1970 року. Стрічку було заборонено для показу в Радянському Союзі, а молодий Богдан за роль солдата УПА отримав нагороду Міжнародного кінофестивалю в Москві як найкращий актор у 1971 році. Ще однією родзинкою обіцяє бути анімаційна короткометражка «Джордано Бруно» 1984 року, де відомий науковець та герой заговорив голосом геніального українця. Історичні стрічки «Молитва за гетьмана Мазепу» та «Вогнем і мечем» не відбулися б без центрального образу Богдана Сильвестровича, який перевтілився на легендарних особистостей Івана Мазепу та Богдана Хмельницького. Режисер «Вогнем і мечем» Єжи Гофман, обличчя сучасного польського кінематографа, розповідав про свого близького друга з України: «Нас об’єднували і праця, і дуже близький світогляд. Ступка був людиною, позбавленою будь–яких націоналістичних ксенофобських почуттів. Він був героєм, а у нас у Польщі був відзначений дуже високою нагородою Польсько–Українського примирення. Проте ні дипломи, ні медалі не в змозі як слід відобразити масштаб його таланту».

Спектр емоцій, що їх пережив актор на сцені та знімальному майданчику, неохопний і для цілої ретроспективи. На такого різного та неповторного Богдана Ступку можна подивитись щовечора, до 29 жовтня, у кінотеатрі «Кінопалац».