Очищення з насолодою

25.10.2012

Утома, блідий колір обличчя, тьмяне волосся, висипи на шкірі — так організм сигналізує, що йому вже важко впоратися з переробкою токсинів. Ще б пак, ми ж нерідко зловживаємо консервами, солодощами й іншим харчовим «сміттям». Проте, відчуваючи, що час уже й очиститися, зазвичай відкладаємо це на потім. Адже то все так клопітно — заварювати траву, готувати клізму, пити касторку... Однак, з’ясовується, «прибирання» організму можна провести безболісно, не напружуючись і навіть із задоволенням.

Найдієвіше очищення — це п’яти­разове харчування смачною їжею, вважають дієтологи. Річ у тому, що несмачна їжа не перетравлюється як слід, і в результаті просто гниє, створюючи ґрунт для розвитку патогенних бактерій. Крім того, вона не сприяє виробленню шлункового соку, який бере участь в очищенні організму. Вчені з’ясували: якщо при несмачному живленні ми виробляємо півлітра соку, то смачні страви стимулюють вироблення півтора літра цієї рідини.

Залежно від складу мінеральні води дають різний ефект. Скажімо, гідрокарбонатні («Лужанська», «Боржомі», «Поляна Квасова») сприяють видаленню слизу з шлунково–кишкового тракту, збільшують секрецію ферментів підшлункової залози і виділення жовчі, виводять зайвий холестерин із крові. Хлоридні («Миргородська», «Моршинська», «Куяльник») підсилюють вироблення шлункового соку, мають послаблюючу дію. Всі ці ефекти сприяють очищенню організму. Але, перед тим як зупинитися на тій чи іншій мінералці, потрібно визначитися зі своєю кислотністю. За підвищеної (як правило, супроводжується посиленим апетитом) підійдуть гідрокарбонатні води, за зниженої (апетит слабкий) — хлоридні.

Уранці можна приготувати такий сік: 200 г моркви, по 20 г коріння петрушки і селери. Чому саме такий склад? Пряний сік селери і петрушки викликає прилив крові до органів малого тазу, відтак нирки працюють активніше, посилюється сечовиділення, отже — активніше виводяться токсини (а у чоловіків підвищується потенція). Морквяний же сік просто виконує роль рідини — щоб ниркам було над чим працювати, оскільки сік селери і петрушки у великих об’ємах протипоказаний.

У журавлині є така речовина, як урсулова кислота, яка, м’яко подразнюючи печінку і нирки, посилює їхню функцію виділення. Понад те — вона ще і виконує роль антибіотика, фактично дезінфікуючи обидві системи. Щоб ще більше підсилити роботу печінки, журавлиний морс слід пити з сиром. Він містить амінокислоту, яка поліпшує детоксикаційну функцію печінки. Візьміть 1,5 склянки ягід журавлини, відіжміть сік і поставте в холодильник. До макухи додайте 400 мл води, на смак кілька ложок цукру. Але не меду, який при нагріванні стає канцерогеном. Ось цю суміш потрібно варити впродовж 30—40 хвилин. Після того як відвар охолоне, додайте до нього сік. Такий напій вживайте з сиром раз на день. Враховуючи, що журавлинний морс м’яко тонізує, то — не безпосередньо перед сном. Бажано з 15–ї до 17–ї години дня, коли нирки працюють найактивніше. А ось тим, хто має гастрит і виразкову хворобу, журавлиний морс вживати не варто. Кислоти, які містяться в ньому, можуть спричинити загострення недуг.